Zöldhullám

A technológia önmagában nem sokat ér

A technológia önmagában nem sokat ér

2015.02.04 zsoltmelinda

Ismét elhangzott, amivel mindannyian próbáljuk nyugtatni magunkat: ha lecsap a klímaváltozás, a technológia majd mindent megold. Van benne logika, még akár igaz is lehet, de önmagában ez így kevés lesz.

climate-storm-john-kerstholt-creative-commons_0.jpg

Creative Commons: John Kerstholt 

Most éppen az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) elnöke mondta azt egy vízbiztonságról szóló konferencián, hogy olyan technikai fejlesztésekre van szükség, amelyek lehetővé teszik a víz minél hatékonyabb hasznosítását. Különösen igaz ez a mezőgazdaságra, ahol a legnagyobb mértékű a pazarlás. Rajendra Pachauri előadásában arról beszélt, hogy az egyre súlyosabb vízhiány közösségek, nemzetek közti konfliktusokhoz vezethet, miközben számos ország nem hajlandó szembenézni a klímaváltozásnak ezzel a nyilvánvaló hatásával.

A testület legutóbbi jelentése szerint a 21. század végére globális átlaghőmérséklet növekedése valahova 0,3 és 4,8 fok közé várható. A jelentős melegedés hatásai felbecsülhetetlenek: szélsőséges időjárási jelenségek, szárazság, árvizek, belvizek, folyók és tavak elszennyeződése, a mezőgazdasági termelés kiszámíthatatlansága, ami veszélybe sodorja az élelmiszerbiztonságot. Ezzel párhuzamosan folyamatosan növekszik a világ népessége, így növekszik nemcsak az energia és a víz, hanem az élelmiszerek iránti igény.

De vajon tényleg elég-e, hogy a technológiai fejlesztésekre várunk? Készen állnak-e a 21. század tudósai arra, hogy valós megoldást szállítsanak, és vajon tényleg csak erre van-e szükség.

A Salon.com egyik szerzője még 2013-ban elmélkedett erről a témáról, és megfontolandó következtetésre jutott. Szerinte semmi értelme azt feltételezni, hogy az emberiség képes lesz meglépni azokat a súlyos lépéseket, amelyek esélyt jelenthetnek hosszú távon a túlélésére. A technológiai fejlesztések mellett arra is szükség van, hogy képesek legyünk lemondani dolgokról, melyeket ma érvágásnak érzünk, de nagy egészben tényleg nem számítanak, ha a tét az emberiség túlélése. Cinikusan említi azt a jelenséget, mikor a fejlett társadalmakban egyes zöldnek titulált lépésekkel próbáljuk nyugtatni a lelkiismeretünket, miközben elveszünk a túlfogyasztásban és mértéktelenül hagyjuk magunk után a hulladékot. A megoldást valahonnan fentről várjuk, talán isteni közbeavatkozás formájában.

via ReutersSalon 

komment komment

klímaváltozás IPCC

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr537139767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása