Zöldhullám

Megújulók törnek az üzleti életbe

Megújulók törnek az üzleti életbe

2015.02.06 zsoltmelinda

2015 mérföldkő lehet a megújulóenergia-piacon. És nemcsak az olajárcsökkenés miatt. A megújulók térhódítása folytatódik, idén rekorderedményekre számíthatunk, és a kibocsátáscsökkentést célzó lépések várhatóan egyre erőteljesebben jelennek majd meg az üzleti életben is.

wind-farm-cc-jeff-hayes-2008.jpg

A számok egyes szektorokban már tavaly is rendkívül látványosak voltak. Dánia például világrekordot állított be azzal, hogy 2014-ben teljes energiaszükségletének 39 százalékát fedezte szélenergiából. Dánia céljai egyébként is ambiciózusak, 2020-re a megújulók arányát 50 százalékra akarja növelni, 2050-re pedig a világ első olyan országa lehet, amelyik egyáltalán nem alkalmaz fosszilis energiaforrásokat.

Összességében a megújulók globális piaca három év stagnálás után növekedésnek indult, a szél, a nap, a bioüzemanyagok és egyéb alacsony kibocsátású technológiák a Bloomberg adatai szerint 16 százalékra, azaz 310 milliárd dollárra növelték részesedésüket.

Az olajárcsökkenés ezeket a befektetéseket egyelőre nem befolyásolta érdemben, melynek oka a Bloomberg kutatója szerint, hogy a hatások sokkal inkább a közlekedési szektor résztvevőit érintik és nem az energia előállítását.

Az üzleti szféra is meghatározó a piacon, az IKEA és a Google tavaly novemberben újabb szélerőművekbe fektetett, az IKEA 2015-ben további 2 milliárd dollárt tervez nap- és szélerőművekre költeni. A cégek ezekkel a lépésekkel már azokra az elkerülhetetlen politikai döntésekre készülnek fel, amelyek a hatékony kibocsátáscsökkentést célozzák. 

via BloombergForbes Middle East

komment komment

megújulók szélhullám

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr317146341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása