Zöldhullám

Nyertek a megújulók

Nyertek a megújulók

2015.04.16 zsoltmelinda

Nagyobb kapacitásokat fordít a világ a megújuló energiaforrásokra, mint a szénre, a gázra, valamint az olajra együttvéve, és a folyamat már nem visszafordítható.

2013_01_lufft_renewable-energies.jpg

A fordulópont 2013-ban volt, amikor a megújulókból származó kapacitás elérte a 143 gigawattot, a fosszilis ettől elmaradt, 141 gigawatt volt. A Bloomberg a héten New Yorkban tartott egy energetikai témájú konferenciát, ezek a számok ott hangzottak el.

Az elemzés kitért arra is, hogy ez alapján milyen trendek várhatóak a jövőben. A számítások szerint a számok hatványozódnak majd, 2030-ra négyszeresére nő majd a megújulók aránya. Az elektromos áram termelése egyre inkább a tiszta energia felé fordul, és ezt a folyamatot még az olaj árának a változása sem tudja megállítani. A kérdés már nem az, hogy megtörténik-e a váltás a megújulókra, hanem hogy mennyi ideig tart majd az átállás.  

bloomberg_grafikon.jpg

Forrás: Bloomberg New Energy Finance

A Bloomberg grafikonján az látható, hogy évente mekkora beruházásra van szükség ahhoz, hogy megússzuk a klímaváltozás legdurvább hatásait. Függőlegesen a számokat milliárd dollárnak kell értelmezni, a kék vonalak jelzik az ideális összeget, a piros pedig, hogy valójában mennyit költünk. Jól látható egyébként a gazdasági válság hatása. 

via Bloomberg 

komment komment

beruházás megújulók

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr657373232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása