Zöldhullám

A Világbank végleg levette a kezét a fosszilis energiahordozókról

A Világbank végleg levette a kezét a fosszilis energiahordozókról

2015.08.02 zsoltmelinda

A Világbank következetesen kiáll amellett, hogy nem a fosszilis energiahordozók jelentik a megoldást a fejlődő országok szegényeinek megmentésére. A kőszén lobbi azt állítja magáról, hogy az az energia, amit ők képesek megtermelni a fejlődő országokban, különösen Afrikában, kimozdítja a szegényeket, és elindítja őket a fejlődés útján.

emissions.jpg

Rachel Kyte, a Világbank klímaváltozásért felelős képviselője ennek épp az ellenkezőjét állította. Szerinte a kőszénre épülő projektek óriási terhet helyeznek az amúgy is szegény országokra, legyen szó egészségügyről vagy a klímaváltozásról. Azt hangsúlyozta, hogy végleg meg kell válnunk a kőszéntől. A fosszilis energiahordozók hatalmas társadalmi károkat okoznak, miközben még mindig nem mondtunk le arról, hogy tiszta levegőt tudjunk belélegezni. Kyte szerint a kőszén nem a megoldást jelenti a fejlődő országok problémáira, épp ellenkezőleg, a probléma része.   

A Világbank azután foglalt ilyen karakteresen állást a témában, hogy a kőszén lobbi kommunikációs kampányba kezdett. Egyebek mellett cáfolták, hogy a klímaváltozásnak köze lenne a szegénységhez, és olyan állítás is elhangzott, hogy a kőszén segítségével megelőzhető az Ebola-vírus terjedése.  

Az egyébként igaz, hogy ma egymilliárd ember él úgy, hogy nem jut hozzá elegendő mennyiségű energiához, de ha erre a kőszén nyújtana megoldást, annak beláthatatlan egészségügyi és klímavédelmi következményei lennének. A Világbank álláspontja szerint a klímaváltozás rendkívül nagy mértékben járul hozzá a szegénységhez, és jelentősen visszaveti a globális gazdasági fejlődést.

A Világbank három évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a továbbiakban nem támogat kőszén használatára alapuló projekteket, ez alól csak az igazán szélsőséges esetek képeznek kivételt.

 

via Business Green 

 

komment komment

egészség levegő szegénység környezeti biztonság

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr407668002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása