Zöldhullám

8 lépés, amit simán megtehetünk a környezetünkért

8 lépés, amit simán megtehetünk a környezetünkért

2015.08.30 zsoltmelinda

A klímaváltozás elég megfoghatatlan jelenség a hétköznapokban, most viszont a brit Metro magazin alapján összegyűjtöttünk 8 olyan apróságot, amit ha az életünk részévé teszünk, jelentősen hozzájárulunk a környezet védelméhez.

green-frogs.jpg

Ha kimaradt valami fontos, kommentben várjuk a kiegészítéseket.  

1. Kezdjük a csomagolással

Érdemes arra törekedni már vásárláskor, hogy minél kevesebb hulladékot hagyjunk magunk után. Ennek hatékony módszere, ha olyan termékeket választunk, amelyek a lehető legkevesebb csomagolóanyagot tartalmazzák. Leginkább semennyit. A legmegfelelőbb terep ehhez a piac. Ha mégis kénytelenek vagyunk csomagolásra fanyalodni, prioritást élvezhetnek az újrahasznosított csomagolóanyagok.

A hulladék témakör ennél persze jóval bonyolultabb, érdemes például megnézni a Humusz Szövetség 10 lépésből álló összeállítását >>>  

2. Szatyor

Igen, a textilszatyrokra gondolunk. Ez is a csomagolás témakörhöz tartozik, mégis érdemes különválasztani, erőteljesen hangsúlyozni. A gigantikus vízi seprű megalkotása elegendő magyarázat erre. 

Egyébként ez mintha kezdene evidenciának tűnni, lassan tényleg MINDENKINEK a táskájában bújik egy textilszatyor – általában valami különösen szellemes felirattal. 

3. Világítás

Itt ugye finoman megpiszkáljuk az energia kérdéskörét. Igen, le kell cserélni a villanykörtéket energiatakarékosra. A téma a zöld kategórián belül a szerencsések közé tartozik, mert el lehet sütni azt az érvet, ami igazán működik: nemcsak energiát lehet spórolni, hanem jelentősen kevesebbet költhetünk villanyszámlára.

Ezzel azonban nincs vége, a másik fontos feladatunk, hogy kapcsoljuk le a villanyt, ha nincs rá szükségünk. 

4. Kütyük a háznál

Még mindig energia. A világításon kívül végtelen elektromos árammal működő eszközt használunk. Ha kihúzzuk a konnektorból azokat, amik éppen céltalanul lógnak a falból, ugyancsak energiát és pénzt spórolhatunk. 

5. Közlekedés

Nem muszáj mindig autóval járni. Legalább érdemes mérlegelni, hogy olykor, mondjuk egy héten egyszer, megoldható-e a napi rutin közösségi közlekedéssel, biciklivel vagy gyalog. Az is megoldás lehet, ha a különböző közlekedési eszközöket kombináljuk. Lényeg, hogy minél rövidebb legyen az az út, amit autóval teszünk meg. Fontos megjegyezni, hogy ennek nemcsak nagy egészben van haszna, az aktuális közérzetünkön azonnal javulást tapasztalhatunk. Biciklizni és sétálni egyszerűen jó. 

6. Újrahasznosítás

A szelektív hulladékgyűjtés az újrahasznosítás alapja, és ebben egyébként óriási lépéseket tettünk az utóbbi években. A háztartási hulladékon kívül azonban érdemes a gondolatainkat ugyanebből a logikából kiindulva más területeken is alkalmazni: régi mobiltelefon, számítógép, elhordott ruhák, sporteszközök, megunt könyvek, stb. Attól függően, hogy ezek a tárgyak milyen állapotban vannak, és hogy szükségünk van-e extra bevételre, eladhatjuk vagy eladományozhatjuk őket. Az biztos, hogy senkinek sem jó, ha otthon kerülgetünk fölösleges dolgokat, ahogyan az sem, ha még hasznosítható tárgyak a szemétben végzik. 

7. Táplálkozás

Természetesen nem muszáj mindenkinek vegán életmódba kezdenie, az is jelentős eredmény, ha mondjuk heti egyszer kiiktatjuk a húst a táplálkozásunkból. 

8. Víz

Fogmosás közben zárjuk el a csapot, néha cseréljük le a fürdőkádban ázást zuhanyzásra. Ezek persze csak példák, ha elkezdünk odafigyelni a szokásainkra, bizonyára számos helyen rajtakaphatjuk magunkat azon, hogy észrevétlenül pazaroljuk a vizet.

komment komment

urbánus zöldhullám

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr337746740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása