Zöldhullám

A klímaváltozással járó elviselhetetlen kánikula az olajmonarchiákat bünteti

A klímaváltozással járó elviselhetetlen kánikula az olajmonarchiákat bünteti

2015.11.01 zsoltmelinda

A Perzsa-öböl térsége a szélsőségesen magas hőmérséklet és páratartalom miatt lakhatatlanná válhat 2070 után.

napocska.jpg

Kutatók szerint ekkortól kezd majd lecsapni a Föld lakott területein eddig sehol nem tapasztalt mértékű kánikula, ráadásul nem is csak átmenetileg. A folyamatot kizárólag a klímaváltozás elleni hatékony küzdelem akadályozhatja meg, jelentősen csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátásnak mértékét.  

A Nature Climate Change kutatása szerint a leginkább kitett nagyvárosok Dubaj, Abu-Dzabi és Doha, illetve Irán több olyan városa, amelyek a partok közelében találhatóak.

A kutatók számításai azt vetítik előre, hogy néhány évtized múlva akár 70 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet, ami még egy egészséges felnőtt szervezet számára is elviselhetetlen. A gazdag olajmonarchiák esetében még akár el is képzelhető, hogy légkondicionálóval megoldják az életüket, de például a nem túl távol fekvő Jemenben ez kevésbé életszerű.

A Vörös-tenger közelében fekvő Mekka ugyancsak veszélyben van, a forróság sok millió zarándok életét veszélyeztetheti már akár a közeli jövőben.

Az Egyesült Arab Emírségek a kutatás eredményeit az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) jelentésére hivatkozva cáfolta. Az IPCC szerint ugyanis 2100 a legrosszabb esetben is csak 4,8 fokkal növekszik az átlaghőmérséklet, és az Egyesült Arab Emírségek szerint ez az a testület, amelyik biztosan hiteles adatokkal dolgozik.

A Perzsa-öbölnél már 2015-ben is kiugróan meleg volt, az 50 fok fölötti hőmérséklet számos halálesetet is okozott.

Az itt kitermelt kőolaj felhasználása hozzájárul a klímaváltozáshoz, azaz a térség számos államának anyagi jóléte egyben a környezet károsítását is jelenti, azaz közvetve jelentősen rontja saját lakosságának életminőségét. 

via Gulf News 

komment komment

Közel-Kelet IPCC naphullám társadalmi biztonság

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr648042682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása