Zöldhullám

Senkit nem szabad hátrahagyni

Senkit nem szabad hátrahagyni

2016.03.26 zsoltmelinda

Napjainkban olyan feladatokkal és lehetőségekkel kell szembesülnie az emberiségnek, amelyek nagyon hasonlítanak a második világháború után kialakult helyzethez. Akkor a világ romokban volt, és a nemzetközi közösség együttműködése kellett a talpra álláshoz. Mary Robinson Írország elnöke, majd az ENSZ emberi jogi főbiztosa volt, most egy TED-es előadásban arról beszél, hogy a klímaváltozás hogyan fenyegeti az emberi jogokat, és hogy mi a kivezető út.  

un.jpg

Több mint 7 milliárd ember él a Földön, és közülük legkevesebb 3 milliárdan teljesen méltatlan körülmények között. 1,3 milliárd nem jut elektromos áramhoz, 2,6 milliárdan nyílt tűzön főznek, miközben a zárt térben belélegzett füst évente 4 millió ember halálát okozza, legtöbbjük nő. Az egyenlőtlenségeket nagyon hosszan lehetne még sorolni, és a klímaváltozás hatásainak erősödésével a helyzet csak tovább romlik.

Korábban írtunk arról, hogy a 36 legszennyezőbb ország közül 20 alig van kitéve a klímaváltozás káros hatásainak. Ezzel szemben 17 minimálisan vagy mérsékelten szennyező ország közül 11-et erősen veszélyeztet a klímaváltozás. Ezek nagy része vagy a szubszaharai Afrikában vagy Dél-Ázsiában található, különösen veszélyben vannak a kis szigeteken található országok.

Az emberek egyre nehezebben jutnak élelemhez, biztonságos ivóvízhez, egészségügyi szolgáltatásokhoz, oktatáshoz és lakhatáshoz. Ezek pedig mind alapvető emberi jogok.

 

Mary Robinson szerint a világot meg lehet változtatni, 2050-re sokkal egyenlőbb és igazságosabb, egészségesebb, élhetőbb lesz, megvalósulhat az energiabiztonság, de csak akkor, ha átfogóan és időben áttérünk a megújuló energiaforrásokra, és senkiről nem feledkezünk el.

komment komment

szegénység világvége megújulók fejlődő országok ENSZ környezeti biztonság társadalmi biztonság

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr908528462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása