Zöldhullám

Eltemetett szén-dioxidból varázsolnak követ

Eltemetett szén-dioxidból varázsolnak követ

2016.06.11 zsoltmelinda

Izgalmas eredményt hozott egy Izlandon végzett kutatás, szén-dioxidot szivattyúval a föld alá juttattak, és sikeresen kővé alakították.

izland.jpg

Az áttörés jelentősen segítheti a klímaváltozás elleni küzdelmet, eddig ugyanis még nem találtak olyan kockázatmentes, vagy legalábbis kis kockázattal járó megoldást, amivel nagy mennyiségű szén-dioxidtól lehetne megszabadulni. Már alkalmazzák a szén-dioxid föld alatti tárolását, azonban a technológia rendkívül költséges, és félő, hogy a szén-dioxid visszaszivárog a légkörbe.

Az Izlandon sikerrel alkalmazott eljárásban a szén-dioxidot vulkanikus kőzetbe szivattyúzzák, majd felgyorsítják azokat a természetes folyamatokat, amelyek segítik a bazaltot reakcióba lépni a gázzal, és szén alapú ásványokká alakulni. A szén-dioxid így két év alatt szilárd halmazállapotot vesz fel, miközben a folyamat amúgy több száz vagy több ezer évig tartana. Ezen egyébként maguk a kutatók is meglepődtek.

A kutatást a Hellisheidi erőműben végezték, ez a világ legnagyobb geotermikus erőműve. Jelenleg a technológia ott tart, hogy évente 10 ezer tonna szén-dioxidot képesek átalakítani. Van ugyanakkor ennek az eljárásnak is egy nagy gyengesége, minden egyes tonna szén-dioxid eltemetéséhez 25 tonna vízre van szükség. Annyi azért a szépítés, hogy tengervizet is tudnak alkalmazni.

Az Izlandon elért siker remélhetőleg nem marad egyedülálló, számos kutatás foglalkozik azzal, hogy ipari melléktermékeket hogyan lehet a fenntarthatóan hasznosítani. Szén-dioxidot alkalmaznak például az üdítőiparban, gyártanak belőle szárazjeget, valamint használják üvegházakban is, hogy a segítségével növeljék a terméshozamot, és rövidítsék a termésidőt, ezzel gazdaságosabbá téve a teljes folyamatot.   

via BBC

komment komment

kutatás agyhullám szén-dioxid Izland

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr128799564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása