Zöldhullám

Lassan felfaljuk a világ összes halát

Lassan felfaljuk a világ összes halát

2016.07.08 zsoltmelinda

A globális haltenyésztés közeledik ahhoz, hogy elérje a fenntartható határt, a készletek 90 százaléka már most elérte ezt a szintet, vagy már túl is halásszák. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) előrejelzése szerint 2025-ig 17 százalékos növekedés várható.

  

fish.jpg

Az 1970-es évek óta több mint háromszorosára nőtt a halfogyasztás, a népszerű fajok 40 százalékának tartása már most sem fenntartható, ez különösen jellemző például a tonhalra.

2021-re fordul meg először a trend, és a tenyésztett halak fogyasztása meghaladja majd a vadon fogott halakét. A változás kifejezetten kedvez a fejlődő országoknak, hiszen hatással van a kereskedelemre, a munkahelyteremtésre és a táplálkozásra.

Fontos szempont az is, hogy 2050-re becslések szerint 9 milliárdra nő a Föld lakossága, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a fenntarthatóan termelhető élelmiszereknek milyen tápértékük van. Emellett jelenleg a világ népességének jelenleg 12 százaléka számára jelent a halászat megélhetést közvetve vagy közvetlenül.

via Guardian

komment komment

élelmiszerbiztonság fejlődő országok ENSZ

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr698875286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása