Zöldhullám

Újra felvirágoztatják Csernobilt

Újra felvirágoztatják Csernobilt

2016.07.31 zsoltmelinda

A világ egyik napenergia termelő központja jöhet létre Csernobilban, az egykori atomerőmű kapacitásának harmadát állíthatják elő megújuló energiákkal, ha az ukrán kormány tervei sikerrel járnak.

cserno.jpg

A Guardian birtokába jutott az a prezentáció, amivel az ukrán kormány bankoknál házal, és ami részletes terveket tartalmaz arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet hasznosítani az emberi életre teljesen alkalmatlan tilalmi zónát energiatermelésre.  6000 hektár áll kihasználatlanul, melynek egy része alkalmas lenne energianövények termesztésére, emellett pedig elektromos áramot tudnának előállítani.

Hatalmas potenciál rejlik a terület hasznosításában, hiszen a föld értéke pont a szennyezettség miatt minimális, ugyanakkor kiváló adottságokkal rendelkezik növénytermesztéshez, illetve Dél-Németországhoz hasonlóan sokat süt a Nap. Különösen fontos szempont továbbá, hogy az egykori atomerőműhöz épült infrastruktúra épen maradt, azaz az elektromos áramot egyszerűen tudják továbbítani az országos hálózatra.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) nyitottnak tűnik, hogy kölcsönt nyújtson a projekt finanszírozására. Az EBRD korábban több mint 500 millió dollárral szállt be a megrongálódott reaktor fölötti acél szarkofág megépítésébe. A felrobbant reaktor és környéke még több ezer évig veszélyes marad.     

via Guardian 

komment komment

atom egészség megújulók naphullám

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr958925690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása