Zöldhullám

Még sose volt ilyen népszerűtlen az olaj és a gáz

Még sose volt ilyen népszerűtlen az olaj és a gáz

2016.09.24 zsoltmelinda

Forradalmi időket élünk az energiaszektorban, 2015-ben 25 százalékkal csökkentek a beruházások a fosszilis üzemanyagokba, miközben 30 százalékkal többet fektettek a megújulókba, derült ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) felméréséből.

olaj.png

A szervezet ügyvezető igazgatója szerint korábban soha nem tapasztaltak ekkora visszaesést. „Az eredményeink üzenete nagyon fontos a klímaváltozásra és a párizsi klímaegyezményre vonatkozóan. Azok a kormányok, cégek vagy piacok, akik nem értik, hogy pontosan mi is történik, nem a megfelelő helyen vannak” – fogalmazott Dr. Fatih Birol. A klímaváltozás elleni küzdelem alapvetése, hogy a fosszilis üzemanyagokat teljesen ki kell váltani megújuló energiával.

Az elsősorban energiabiztonsági kérdésekkel foglalkozó IEA adatai szerint a globális energiapiaci befektetések 2015-ben 8 százalékkal, 1,8 billió amerikai dollárra estek vissza.  

A témában magyar szakembert is megszólaltattak, Varró László 2016 eleje óta az IEA vezető közgazdásza. Varró szerint a megújuló energiák egyre kevésbé vannak ráutalva a kormányzati támogatásokra, hiszen a technológia rendkívül gyorsan fejlődik, így az árak is csökkennek. Az elmúlt 5 évben például a napenergia hasznosításának költségei 80 százalékkal estek vissza. A szélenergia is egyre olcsóbb és versenyképesebb, ahogy a hasznosítás hatékonysága növekszik.

Az atomenergia ára közben nem esett vissza. Bár az atom az üvegházhatású gázok kibocsátása szempontjából kiváló eszköz a klímaváltozás elleni küzdelemben, biztonsági szempontból, illetve a nukleáris hulladék elhelyezése szempontjából továbbra is komoly aggodalmak kísérik az atomenergia termelését.

Az ugyancsak rendkívül szennyező szén is úgy tűnik, hogy tartja magát, különösen Ázsiában és Ausztráliában. Ennek oka, hogy nincs megfelelő infrastruktúrájuk tisztább források használatára, és hogy a kormányok nem állnak be érdemi támogatásokkal a megújulók mögé.

via Climate Change News    

komment komment

energiabiztonság megújulók IEA szélhullám naphullám

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr1811739581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása