Zöldhullám

12 évet kaptunk ajándékba a fáktól

12 évet kaptunk ajándékba a fáktól

2016.11.12 zsoltmelinda

A 2002 és 2014 között eltelt 12 évben a növények annyi szén-dioxidot nyeltek el, amennyi képes volt lelassítani a szén-dioxid felhalmozódását a légkörben még annak ellenére is, hogy közben az emberiség okozta kibocsátás nőtt.rugyke.jpg

A Nature Communications című folyóiratban publikált kutatás az derül ki, hogy az ökoszisztémáknak milyen fontos szerepük van a globális szénciklus szabályozásában, illetve hogy milyen keveset tudunk ezeknek a folyamatoknak a klímaváltozásra gyakorolt hatásáról.

Megállapították, hogy a 2002 és a 2014 közti 12 évben a szén-dioxid légköri koncentrációja nem növekedett olyan mértékben, mint ahogyan a kibocsátás. A kutatók azzal magyarázzák, hogy a növények a korábbinál több szén-dioxidot képesek tárolni. Ez azt jelenti, hogy lassult a felmelegedés, azaz nem a szennyezés mértékének megfelelően érezzük a klímaváltozás hatásait.

Ugyanakkor igazi változást ez mégsem jelent, csak időt nyertünk, hiszen egyrészt sorra dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok, másrészt a szén-dioxid, amit a növények tárolnak, nem tűnik el örökre. A hőmérséklet emelkedése például jelentősen pusztítja a növényeket, és ilyenkor a szén-dioxid visszakerül a légkörbe.

A megoldás tehát továbbra is az, hogy eleve nem szabad, hogy több szén-dioxid képződjön.      

via Verge

komment komment

növények globális felmelegedés szén-dioxid

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr611956683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása