Zöldhullám

3D-s modellen követhető a szén-dioxid áramlása a Föld légkörében

3D-s modellen követhető a szén-dioxid áramlása a Föld légkörében

2016.12.18 zsoltmelinda

3D-s térképet alkotott a NASA szuperszámítógépe arról, hogyan áramlik a szén-dioxid az atmoszférában, így globálisan követhető az üvegházhatást okozó gáz útja a bolygó körül.

nasa_1.jpg

Az adatokat több forrásból gyűjtötték: egyrészt műholdas mérések adatait, illetve azokat a méréseket használták, amelyeket évtizedek óta végeznek a szén-dioxid növekvő koncentrációjáról. A most bemutatott modellen a 2014 szeptemberétől kezdődő 12 hónap változásai láthatóak, hogy a szén-dioxid mennyisége hogyan nő és csökken, valamint hogy milyen irányokba mozog.

Soha korábban nem állt rendelkezésre ilyen összetett és pontos eszköz a kutatók munkájához, ami segíti majd őket abban, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos kritikus kérdésekre megtalálják a válaszokat.

A kutatási eredmények azt mutatják, a légkörbe került káros anyagok fele marad az atmoszférában, negyedét elnyeli az óceán, egy másik negyedét pedig a szárazföldi növényzet. Számos kérdésre azonban még nem tudjuk a pontos választ. Például hogy mely ökoszisztémák milyen mennyiségű szén-dioxid elnyelésére képesek, vagy hogy vajon a globális kibocsátás növekedésével a növényzet és az óceán képes-e lépést tartani, és a jövőben is megszabadítanak-e minket a káros anyagok 25-25 százalékától, vagy egy ponton telítődnek.   

via NASA

komment komment

kutatás szén-dioxid NASA

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr5612056237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása