Zöldhullám

Karácsonykor a legdurvább a beltéri légszennyezés

Karácsonykor a legdurvább a beltéri légszennyezés

2016.12.25 zsoltmelinda

A karácsonyi kellékek használata olyan mértékben szennyezheti a lakásokban a levegőt, mintha eltöltenénk több órát egy belvárosi utcán csúcsforgalom idején, figyelmeztet Ian Colbeck, az Essexi Egyetem professzora.

kari.jpg

Különösen szennyező például a csillagszóró, ami az égés során olyan apró részecskéket juttat a levegőbe, amelyek létezésével már évek óta riogatják a városlakókat. Az emberi egészségre a szálló por az egyik legkárosabb, ami olyan apró részecskéket jelent, amelyek kisebbek 10 mikrométernél (PM10). A 2,5 mikrométernél is kisebbek (PM2,5) a legveszélyesebbek, mert hogy minimális az esélye annak, hogy valaha is kiürüljenek a tüdőből.

Aztán itt vannak a gyertyák, amelyek gyakran színező vagy illatanyagokat tartalmaznak, amelyek égés során ugyancsak a levegőbe kerülnek, és károsak lehetnek az egészségre. Népszerű továbbá a fatüzelésű kandalló, aminek az égésterméke szintén nem tesz jót a tüdőnek.

A professzor szerint a megoldás az, hogy a megszokottnál többet kell szellőztetni, és ha tehetjük, töltsünk sok időt a szabadlevegőn. 

via Daily Mail

komment komment

levegő légszennyezés

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr4712073231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása