Zöldhullám

Az erősödő középosztály zavart okoz Kína klímavédelmében

Az erősödő középosztály zavart okoz Kína klímavédelmében

2016.12.31 zsoltmelinda

Kínában évente 20 millió ember költözik vidékről városokba, jobb állást és kényelmesebb életet keresnek. Ez a hatalmas mértékű belső vándorlás Kína gazdaságát több szempontból is kihívások elé állítja.

azsia.jpg

Egyre növekszenek a városi és a vidéki területek közti jövedelmi egyenlőtlenségek, de Kínának azzal is szembe kell néznie, hogy a gazdagodó városi középosztály életmódja lényegesen nagyobb károsanyag-kibocsátással jár.

A Nature Climate Change című szaklapban közölt kutatás szerint a városi gazdagok, akik az ország lakosságának 5 százalékát teszik ki, felelősek a háztartásokban képződött üvegházhatású gázok kibocsátásának 19 százalékáért. A kutatás azt is megállapítja, hogy az újonnan a városokba költözők körében különösen népszerű a jelentős kibocsátással járó nyugati típusú életmód.

Mindenki szeretne nagy házat, jó kocsit, és hódolni a városi léttel járó fogyasztási szokásoknak. Ráadásul nemcsak Kínában merül fel ez problémaként, hanem Ázsia számos országában, ahol ugyancsak erős az urbanizáció, nagyon hasonló a helyzet például Indiában. Gondoljunk itt az élet minden területére, így például a közlekedésre vagy a húsfogyasztás növekedésére, ami a népes felemelkedő középosztály esetében rendkívül nagy energiaigényt jelent.

Kínában és Európában fogyasztás szempontjából nagyon hasonlít a gazdagok élete, ami azt is jelenti, hogy hasonlóan nagy az életmódjukkal járó kibocsátás. A tanulmány hangsúlyozza, hogy muszáj meggyőzni az embereket arról, hogy a fenntarthatósági szempontok figyelembevételével rendezzék be az életüket. Ehhez pedig olyan politikai környezetre van szükség, amelyik egyben támogatja a jó életszínvonalat és a fenntartható fogyasztási szokásokat.

via Climate Change News

komment komment

migráció fenntarthatóság urbanizáció zöldgazdaság Kína India

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr7512085037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása