Zöldhullám

Szintetikus mikroszálak szennyezik a táplálékláncot

Szintetikus mikroszálak szennyezik a táplálékláncot

2017.02.26 zsoltmelinda

A szintetikus anyagokból készült ruhadarabok mosásakor mikroszálak kerülnek a vízbe, és mivel annyira kicsi a méretük, semmilyen tisztítórendszeren nem akadnak fel, simán visszajutnak a környezetbe, majd elsősorban a tengeri élőlényeken keresztül a táplálékláncba.

microfiber2.jpg

microfiber0.jpg

microfiber.jpg

A természetes anyagokból, például pamutból vagy gyapjúból is kerülnek apró darabok az óceánokba, a különbség azonban az, hogy ezek idővel lebomlanak. A műszálak viszont nem.

A szintetikus szálak utóéletéből több súlyos probléma is adódik. Egyrészt hajlamosak kötődni a szennyvizekben található káros vegyi anyagokhoz, így például rovarirtó szerekhez vagy égésgátlókhoz, továbbá gyakran már eleve bevonják ezeket vegyszerekkel, hogy valamilyen teljesítménnyel rendelkezzenek, például álljanak ellen a víznek. Számos kutatás bizonyította, hogy azoknál az élőlényeknél, amelyek a szintetikus mikroszálakat elfogyasztják, egyértelmű egészségkárosodás mutatható ki. Példakánt a planktonokat említik, rajtuk keresztül jutnak ezek az anyagok a táplálékláncba, majd kerülnek tovább a halakba és kagylókba.

Arról még nem állnak rendelkezésre kutatási eredmények, hogy a mikroszálak károsítanák az emberi egészséget. Ez nem jelenti azt persze, hogy egy bizonyos ponton a tudomány nem fogja ezt igazolni.

Már elkezdték megalkotni azokat az eszközöket, amelyek alkalmasak lehetnek a szennyezés megállítására. Létezik egy mosózsák, amibe ha beletesszük a ruhákat, képes bent tartani az egészen apró részecskéket, illetve kitaláltak egy olyan szűrőt is, ami eleve nem engedi kijutni ezeket a szennyeződéseket a mosógépből. Ezeknek az eszközöknek a használata azonban még nem elterjedt, ahhoz pedig, hogy érdemi hatásuk legyen, tömegesen kéne alkalmazni.

 

komment komment

tápláléklánc egészség műanyag

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr4412296115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása