Zöldhullám

A légszennyezés hatására ellenállóbbá válhatnak a baktériumok

A légszennyezés hatására ellenállóbbá válhatnak a baktériumok

2017.03.04 zsoltmelinda

Kutatók szerint a feketeszén emberi orrban, torokban és tüdőben található baktériumokra gyakorolt hatása az immunrendszerünk működését veszélyeztetheti.

bak.jpg

A légszennyezésből származó feketeszén hatására a baktériumok ellenállóbbá válhatnak a gyógyszerekkel szemben, ez pedig légúti megbetegedésekhez vezethet. A brit Leicester Egyetem kutatásvezetője szerint a felfedezés segíthet megérteni a levegőszennyezés emberi egészségre gyakorolt hatását.

A négy évig tartó kutatás eredményei szerint a nem tisztán égő üzemanyagok, különösen a dízel- és biodízel, valamint a biomassza égetése során levegőbe kerülő feketeszén megváltoztatja a baktériumok növekedését. A streptococcus pneumoniae (más néven pneumococcus) nevű baktériumfaj a szén hatására ellenállóbbá válik a penicillinnek, növekedése során pedig az orrból eljuthat a légúti rendszer további részeibe is.

A kutatást vezető Dr. Julie Morrissey szerint a légúti fertőzéseket előidéző baktérium légszennyezés miatti ellenállóbbá válása az antibiotikumos kezeléseknek további fertőzésekhez vezethet.

A szintén az egyetemen dolgozó Paul Monks professzor nyilatkozata szerint a kutatók a genetika, a mikrobiológia és a kémia oldaláról is vizsgálták a kérdést. Az úttörő felfedezés jóvoltából könnyebben megérthető a légszennyezés emberi egészségre gyakorolt hatása, mondta.

A kutatást ismertető Guardian cikke hozzáteszi, hogy világszinten évente több millió ember halála köthető a levegő szennyezéséhez.

via Guardian

komment komment

légszennyezés antibiotikum

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr9612312593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása