Zöldhullám

A légszennyezés nem egy elvont kérdés

A légszennyezés nem egy elvont kérdés

2017.03.26 zsoltmelinda

A levegőszennyezés társadalmi kérdés, mert az amúgy is legsebezhetőbb embereket, a gyerekeket és a betegeket veszélyezteti, vélekedik Ada Colau, Barcelona polgármestere. A légszennyezés a város problémája, nem pedig egy elvont kérdés, ami a fenntarthatóságot befolyásolja.

barcl.jpg

Az 5 millió lakosú városban évente 3500 ember korai halála hozható közvetlen kapcsolatba a légszennyezéssel, ami emellett súlyosbítja az allergiákat, és légzőszervi betegségekhez vezet.  

Colau szerint a városok rendelkezésére kell bocsátani a megfelelő erőforrásokat a klímaváltozás elleni küzdelemhez és a levegőszennyezés visszaszorítására, hiszen a városok nemcsak a probléma fő forrását jelentik, hanem ezek a legalkalmasabb helyszínek a megoldás megtalálására

Arról beszélt, hogy a világ nagyvárosainak ugyanazokkal a kihívásokkal kell szembenézniük. Nagy a népesség koncentrációja, ami gazdasági és demokratikus lehetőségeket is rejt, ugyanakkor a városok a legnagyobb szennyezők is. Konkrétan a városi szennyezés legnagyobb része a közlekedésből, ezen belül is a személygépjárművekből származik. „Áll előttünk egy olyan kihívás, amit nem lehet tovább halogatni, csökkenteni kell a személygépjárművek használatát a városainkban.”

Barcelonában az autókat csak az utazások negyedéhez használják, azonban elfoglalják a közterületek 60 százalékát, és a légszennyezés 80 százalékáért felelnek. „Ez egy nyilvánvalóan igazságtalan helyzet” – fogalmaz a polgármester.

A város intézkedéscsomagot vezetett be a tiszta levegőért: szigorítják az öreg és szennyező autók közlekedését, fejlesztik a kerékpáros infrastruktúrát és a közösségi közlekedést. Átszervezik a forgalmat, egyes kiválasztott tömbökben, melyeket szuperblokkoknak hívnak, megszüntetik az átmenőforgalmat, és az így felszabaduló területeken előnyben részesítik a gyalogos és biciklis közlekedést.

További részletek Barcelona szupperblokkosításáról>> 

 

via Thomson Reuters 

komment komment

közlekedés légszennyezés urbánus zöldhullám

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr3712368759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása