Zöldhullám

Ahol a klímaváltozás téma egy választási kampányban

Ahol a klímaváltozás téma egy választási kampányban

2017.05.07 zsoltmelinda

Szokatlanul nagy hangsúlyt kapott a francia elnökválasztási kampányban a klímaváltozás.

fr.jpg

A győzelemre esélyes Emmanuel Macron centrista jelölt kifejezetten komolyan veszi a témát, a kampány során nemcsak saját választóit szólította meg üzeneteivel, jutott belőle az Egyesült Államoknak és így nyilván az akkor frissen beiktatott Trumpnak.

Még februárban kedves francia akcentussal hívta fel egy angol nyelvű rövid videóban az amerikai klímakutatókat arra, hogy Franciaország és Európa nyitva áll előttük, jöhetnek dolgozni. Azt mondta, hogy Franciaország elkötelezett a klímaváltozás elleni küzdelem mellett, támogatja az innovációt, és hajlandó is erre komoly forrásokat fordítani.

A Carbon Brief összegyűjtötte, hogy az elnökjelöltek a kampány során milyen tervekkel álltak elő a klímaváltozás és energetika témákban.

Macron nagy támogatója a megújuló energiáknak, 2022-re meg akarja duplázni Franciaország szél- és napenergia kapacitását. Azt is ígérte, hogy leállítja a palagáz kitermelését, és nem ad ki új engedélyeket szénhidrogének kitermelésére, továbbá hogy 5 éven belül bezárja az ország összes szénerőművét, és megnöveli a szén-dioxidra kivetett adót. A nukleáris energia szerepét csökkenteni tervezi, 2025-re az energiamix 50 százalékát tenné ki az atom. Ez az arány ma 75 százalék.

A párizsi klímaegyezmény végrehajtása prioritást élvezne a külpolitikai feladatai körében. Az EU-t is érintő javaslata pedig, hogy kereskedelmi szankciókat vezessenek be azokkal az országokkal szemben, amelyek nem tartják be az EU-val kötött kereskedelmi megállapodások környezetvédelmi záradékait.

Marine Le Pen szélsőjobboldali jelölt a környezetvédelem jeles képviselőjének tartja magát, ami abban az értelemben igaz is, hogy az apja klímaszkeptikus, ugyanakkor évek óta ellenzi a nemzetközi összefogást a klímaváltozás elleni küzdelemért.

Le Pen teljesen betiltaná a szélenergiát, ugyanakkor támogatná más megújulók erőteljes fejlesztését, így a napenergiát és a biogázt, hangsúlyozta ugyanakkor „az intelligens protekcionizmus” és „a gazdasági patriotizmus” fontosságát, bár ezeknek a fogalmaknak a jelentését nem magyarázta meg.

A palagáz kitermelését ő sem támogatja egészen addig, míg az nem felel meg a környezetvédelmi, a biztonsági és az egészségügyi feltételeknek.

Elképzelései szerint az államnak támogatnia kéne a hidrogénipart, amit ő egyébként tiszta energiának nevez, mert szerinte így csökkenthető az olajtól való függőség. A nukleáris energia szerepét nemcsak megtartaná, hanem tovább növelné.

Azt vallja, hogy a helyben megtermelt árut kell előnyben részesíteni, és helyben kell megoldani az újrahasznosítást. Ellenzi a szabadkereskedelmi megállapodásokat, a TAFTA-t és a CETA-t is.

via Carbon Brief

komment komment

politika EU Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr812487621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása