Zöldhullám

Erdővárossal küzd Kína a légszennyezés ellen

Erdővárossal küzd Kína a légszennyezés ellen

2017.07.01 zsoltmelinda

A kínai Liuzhou városában valósul meg Stefano Boeri olasz építész legújabb terve, melynek lényege, hogy a település épületeit, irodákat, lakóházakat, szállodákat, kórházakat, iskolákat fák borítják be.

stefano-boeri-architetti_liuzhou-forest-city_view-4-1920x1152.jpg

A beruházást Liuzhou északi részére tervezik, 30 ezer ember él majd ott. Az oda telepített növények képesek lesznek évente 10 ezer tonna szén-dioxid és 57 tonna szennyező anyag elnyelésére, miközben 900 tonna oxigént termelnek.

Összesen 40 ezer fát és további 1 millió növényt ültetnek, amelyek több mint 100 féle fajt képviselnek.

A rengeteg növény nemcsak a levegőt lesz képes megtisztítani, hanem csökkenti a városban az átlaghőmérsékletet és a zajszennyezést, illetve hozzájárul a biológiai sokféleséghez azzal, hogy a sok növény otthont ad majd különböző madárfajoknak, rovaroknak, kisebb állatoknak, amelyek amúgy is honosak Liuzhou térségében.

Az erdőváros a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében a modern városfejlesztés számos más eszközét is alkalmazza. A város régebbi területeivel gyorsvasút köti majd össze, a fűtéshez és hűtéshez geotermikus energiát használnak, és napenergiából nyerik az elektromos áramot.   

Stefano Boeri neve már ismert a zöld városfejlesztés területén, ahogy arról még 2015-ben beszámoltunk, Lausanne-ba függőleges fenyőerdőt tervezett.  

stefano-boeri-architetti_liuzhou-forest-city_birdview-1920x973.jpg

stefano-boeri-architetti_liuzhou-forest-city_human-view-1920x1200.jpg

stefano-boeri-architetti_liuzhou-forest-city_view-1-1920x1071.jpg

stefano-boeri-architetti_liuzhou-forest-city_view-2-1920x1200.jpg

via Stefano Boeri 

komment komment

design növények erdő légszennyezés zajszennyezés Kína

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr7612633067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása