Zöldhullám

Így nyírjuk ki az erdőket a hétvégi sütögetéssel

Így nyírjuk ki az erdőket a hétvégi sütögetéssel

2017.09.08 Lord Green

Tavasztól őszig sokak kedvenc hétvégi programja a kerti sütögetés, amihez a legegyszerűbb a boltban megvenni az előre szépen elkészített faszenet. Amivel csak egy baj van, ám az nem kicsi.

barbecue_foto_pixabay_com_stux.jpg

Talán kevesen tudják, hogy az Európában boltokban árult faszén egy része a dél-amerikai Chaco régióból érkezik. A Gran Chaco (kecsua nyelven egyébként azt jelenti, hogy a vadászok földje) a Rio Plata medencénél található hatalmas (Magyarországnál hétszer nagyobb) terület, ami érinti Bolíviát, Paraguayt, Argentínát és Brazíliát is.

Sehol a világon nem pusztítják olyan ütemben a trópusi erdőket, mint ott – olvasható a Maryland Egyetem 2013-mas tanulmányában, és semmi okunk feltételezni, hogy a rombolás azóta lassult volna, főleg, hogy ezt a brit Earthsight civil szervezet idén júliusi jelentése is megerősítette. A pusztítás mértékéről csak annyit, hogy kéthetente egy Manhattan nagyságú területről tűnik el az erdő. 

Jól ég a létfontosságú fa 

Az irtás mögött álló két legnagyobb hajtóerő a marhatenyésztés (nem meglepő módon az állatok húsának nagy része exportra megy), míg a másik a faszén előállítása, javarészt ezzel is a külföldi, részben európai vásárlók igényét elégítik ki. 

A Gran Chaco régióban található keményfából ugyanis nagyon jó minőségű faszenet lehet készíteni, ami nagyon nagy hővel és nagyon kevés füsttel ég. A legkeresettebb fa a quebracho blanco, ami egyfelől a legnagyobbak közé tartozik a régióban, másfelől az indián törzsek számára létfontosságú, mert rengeteg mézet gyűjtenek róla. 

Paraguay egyike a világ öt legnagyobb faszén-exportőrének, az Európai Unió pedig messze a legnagyobb célállomás, különösen az Egyesült Királyság és Németország. 

Az erdőirtás egyik legfontosabb hatásaként egyre nagyobb nyomás nehezedik a vízgyűjtő területekre, éhínség fenyegeti a nagytestű állatokat, például a pumákat és a jaguárokat, és a kipusztulás szélére sodródhatnak csak ott őshonos fajok. 

Európa bűnrészes? 

Az Earthsight szerint Európa a paraguayi faszén, valamint a marhahús, és marhabőr iránti csillapíthatatlan éhségével voltaképpen bűnrészes a Gran Chaco tönkretételében. 

A szervezet azt javasolja, hogy az Európai Unió zárja be azt a jogi kiskaput, amely miatt nem vizsgálják a faszén eredetét, a nagyobb szupermarket-láncoknak (melyek közül nyilván több Magyarországon is jelen van) pedig a jelenleginél gondosabban kellene vizsgálniuk az általuk forgalmazott termékek eredetét. 

Ami jó hír, hogy az érintett láncokat az Earthsight mellett a brit Guardian napilap is megkereste, és többségük azt a választ adta, hogy vagy komoly vizsgálatot indítanak az ügyben, vagy részben már fel is függesztették a paraguayi faszén importját. 

Ezzel együtt is ha ebben a kellemes nyár végi időben úgy döntenénk, hogy sütögetünk egyet a kertben, jól nézzük meg, honnan származik és milyen az a faszén, amit felhasználunk.

(Fotó: pixabay.com/stux)

komment komment

erdő erdőirtás faszén Gran Chaco

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr8012810840

Kommentek

süti beállítások módosítása