Zöldhullám

Neked is van, és a jövőnk múlhat rajta

Neked is van, és a jövőnk múlhat rajta

2017.09.19 Lord Green

A klímaváltozás lelassítása hatalmas feladatnak tűnik és az is, de talán nem lenne érdektelen elgondolkodni azon, hogy néha nem is kell olyan sok a komoly eredmény eléréséhez, mint gondolnánk.

legkondi_foto_pixabay_com_triosolution1.jpg

Miként egy konyhát teljesen felújítani jóval izgalmasabb projekt, mint kicserélni mondjuk a vízforralót, hasonlóképpen sokkal jobban eladható az elektromos meghajtású autók ötlete vagy a rengeteg napkollektor, mint az, ha újfajta hűtőanyagokat próbálunk meg alkalmazni. Nehéz ugyanis menő szelfit készíteni egy légkondiban…

Pedig a mód, ahogyan a nyári hőségben hűtjük magunkat, többet számít, mint gondolnánk. A kaliforniai Lawrence Berkeley National Laboratory minap megjelent kutatása szerint csak a hatékonyabb hűtéssel és a környezetet jobban kímélő gázok használatával akár 1 egész Celsius fokot is csökkenthetnénk a felmelegedésen 2100-ig. Tekintve, hogy 4-5 fokos emelkedést várnak, ez azért elég jelentős arány. 

Légkondi mindenhol? 

Nem véletlen, hiszen a légkondi a világ egyre több táján számít alapnak – és zabálja az áramot. Indiában például noha csak az otthonok 10 százalékában van légkondi, a nagyvárosokban az elektromos áram fogyasztásának 40-60 százalékát teszi ki. 

Tudunk durvább adatot is mondani: az előrejelzések szerint Ázsiában és Afrikában 2030-ig 700 millió (!), a század közepéig pedig 1,6 milliárd (!!) légkondicionálót vesznek majd a cégek és a magánemberek. 

Márpedig ha nem változtatunk a jelenlegi technológián, akkor ennek beláthatatlan következményei lesznek a környezetünkre. Most nem mennénk bele az olyan szakmai részletekbe, mint hogy miként próbálják meg kiváltani a halogénezett szénhidrogének (ilyen ugye a freon, amiket a hűtőgépek mellett például különféle spray-k hajtógázaként használtak) betiltása után a fluorozott szénhidrogéneket kiváltani, és milyen anyagi ösztönzőket próbálnak meg ehhez bevezetni. 

Az viszont nagyon izgalmas, hogy ha ez az őrületes mennyiségű légkondicionáló valóban forgalomba kerül, akkor drámaian megugrik majd a szénerőművek száma is, hiszen valahonnan muszáj előteremteni a működtetéshez szükséges elektromosságot. 

Kína itt is kulcsszereplő 

A Lawrence Berkeley tanulmánya szerint már egy 30 százalékos hatékonyságjavulás is azt jelentené, hogy 1500-zal kevesebb erőmű épülne meg 2030-ig. A kulcsszereplő ebben az esetben is Kína, nem csak azért, mert (Brazília, India és Indonézia mellett) az egyik legnagyobb felvevőpiac, de azért is, mert az egyik legfontosabb exportőr Délkelet-Ázsiában, ahol az igény ugrásszerűen nő. 

Egyszóval ha Kínában sikerül átvinni egy hatékonyságnövelő gyártást, akkor az dupla nyereség – emlékeztet a New York Times.

A kínai növekedés elképesztő ütemű, hiszen míg az 1990-es évek közepén (tehát nagyjából két évtizeddel ezelőtt) csak a lakások 5 százalékában volt légkondi, az arány ma már 140 százalék, ami nem elírás, hanem azt jelenti, hogy rengeteg családnál már több mint egy egység működik. 

Így aztán a jövőnk múlhat azon, hogy milyen és mennyi légkondicionálót használunk a következő évek nyári hőségei során. 

(Fotó: pixabay.com/triosolution1)

komment komment

globális felmelegedés klímaváltozás légkondicionáló

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr9712877158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása