Zöldhullám

Bringával munkába – jótanácsok kezdőknek

Bringával munkába – jótanácsok kezdőknek

2017.09.22 Lord Green

Az időjárás ugyan most nem sietett a segítségünkre, de azért szeptemberben (és még utána egy-két hónapig) bőven lehet kerékpáron járni dolgozni, amivel nem csak a környezetet óvjuk, de a saját egészségünknek is jót teszünk. Következzen tehát néhány tipp azoknak, akik már sokszor eltervezték, hogy bringával járnak majd dolgozni, de eddig még mindig sikerült lebeszélni magukat róla.

kerekpar_munka.jpg

Szerencsére Magyarországon is egyre több munkahelyen biztosítanak öltözési és tisztálkodási lehetőséget a kerékpárral dolgozni járóknak (bár azért a helyzet messze van az ideálistól), ami azért alapvető fontosságú ahhoz, hogy az ember jó szívvel pattanjon fel a bringára. 

Mert a reggeli kerékpározás előnyei tagadhatatlanok: nem ülünk a dugóban, nem szorongunk a zsúfolt tömegközlekedési eszközökön, ráadásul a testedzés endorfint termel, így jó eséllyel nem kis vigyorral arcunkon érkezünk majd meg a munkahelyünkre. 

Akadnak, akiket a kerékpározás anyagi vonzata riaszt el, de fontos tudni, hogy nem feltétlenül kell rögtön több tízezres költségekbe verni magad. Ha már van bringád, használd azt! 

Gyorsan ellenőrizd van-e elég levegő a kerekekben, fognak-e a fékek. Kérj meg egy bicajos ismerőst, hogy segítsen, foglalj időpontot egy közeli bicikliszervízben, vagy nézz meg egy videót a YouTube-on. A kerékpárok alapvető karbantartása még a teljesen kezdőknek sem okoz nehézségeket. 

Ha nincs biciklid, tájékozódj a helyi bérleti lehetőségekről! Egyre több helyen lehet elérni, az Egyesült Királyságban a Santander Cycles cég például 11 500 biciklivel dolgozik, de Budapesten is van ilyen. 

Angliában az állam támogatja azokat a munkavállalókat és cégeket, amelyeknek munkavállalói biciklivel járnak munkába. A munkáltató megveszi a biciklit a dolgozónak, aki 12 hónap alatt törleszti az árát a fizetéséből, az állam pedig adókedvezmény formájában támogatja a konstrukciót. 

Hogyan öltözködj? 

Ha a bicaj-kérdés megoldva, még néhány egyéb dolgot is be kell szerezned. Ruhát és kiegészítőket. Első és hátsólámpát, lehet elemes is, de a dinamóval tölthető változat környezetkímélőbb és elkerülöd az elemcserével járó kellemetlenségeket is. 

Ha úgy döntesz, hogy viselsz biciklissisakot, akkor válassz stílusosat, ami miatt nem kell szégyenkezned. A hajad ezekben is lelapul, de egy kis száraz sampon, amit az irodádban tartasz, megoldja ezt a gondot. Ha nem tudsz reggel zuhanyozni, akkor nedves popsitörlő kendőt is vigyél magaddal. 

Fényes ruhában jobban látnak az autósok, de nem kell egy komplett gardróbot beszerezned ezekből. Viseld azt a ruhád, ami kényelmes, mondjuk a hosszú szoknyát és a trapéz selyemnadrágot ki lehet hagyni ilyenkor, mert bekaphatja a lánc az anyagot. A biciklizéshez kényelmetlen, de extrém csinos ruhádat tartsd az irodádban és cseréld át, mikor megérkezel. 

Szinte mindenben kényelmesen lehet tekerni. A sárfelcsapódás elkerülésére szolgál a sárvédő, győződj meg róla, hogy van a bicikliden! Ha nagyon sokat kell reggelente tekerned, akkor egy kipárnázott biciklisnadrág is jól jöhet. 

A biciklistáska vagy a kosár is jó szolgálatot tesz. Bár a hátizsákkal könnyebben mozogsz, azért az nem túl jó, ha izzadt háttal és sajgó vállal érkezel a munkahelyedre. 

Jó ötlet pumpát és a biciklijavításhoz néhány alapfelszerelést is magadnál tartani. Ha szeretsz zenét hallgatni, akkor vegyél biciklis fülhallgatót, ami a közlekedés zaját is átengedi és így biztonságosan tudsz kerekezni. 

Tervezd meg az útvonalat! 

Még így felkészülve is lehet, hogy ijesztő lesz az első utad a munkába. Segíthet, ha gondosan megtervezed az útvonalat, vagy biciklis útvonaltervező applikációt használsz. 

Az is okos ötlet, ha először a reggeli csúcson kívüli időben próbálod ki az útvonalat, vagy ha először nem a teljes utat teszed meg biciklivel, hanem csak egy részét és egy állomáson hagyod a biciklit. 

Ha egyszer eldöntötted, attól még nem vagy köteles mindennap biciklivel menni. Ha két-három alkalommal egy héten összejön, akkor is időt spórolsz magadnak, egészségesebb leszel és olyan dolgokat látsz majd a lakóhelyeden, amelyeket a tömegközlekedési eszközökről nem láthatnál. 

És ne felejtsd el: a biztonság mindennél fontosabb!

komment komment

közlekedés kerékpár

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr912884560

Kommentek

süti beállítások módosítása