Zöldhullám

A műanyag-faló gomba menthet meg

A műanyag-faló gomba menthet meg

2017.09.26 Lord Green

Az nem újdonság, hogy a műanyag egyre nagyobb területeken okoz problémát, legyen az óceán vagy szárazföld. Annyi műanyagot termelünk, használunk fel és dobunk ki, hogy az egyre gyorsabban teszi tönkre a környezetünket. Nem kizárt, hogy most egy lépéssel közelebb kerültünk a megoldáshoz.

szemettelep_foto_pixabay_com_prylarer.jpg

A megoldás Pakisztánból érkezhet, ahol tudósok a hírek szerint felfedeztek egy olyan gombafélét, ami lebontja a műanyagot. A kutatók egy Iszlamabad melletti szeméttelepen figyeltek fel a gombára, ami műanyaggal táplálkozik. Mondani sem kell, mit jelenthet mindez az emberiség jövője szempontjából.

A felfedezéssel kapcsolatos tanulmány vezető szerzője, a World Agroforestry Centre és Kunming Biológiai Intézet munkatársa, Dr. Sehroon Khan a felfedezésről azt mesélte, hogy voltaképpen arra voltak kíváncsiak, vajon létezik-e olyan organizmus, amelyik ugyanúgy táplálkozik a műanyagból, mint más organizmusok az elpusztult növényekből vagy állatok tetemeiből.

Az Environmental Pollution című tudományos szaklapban megjelent írás szerint igen, méghozzá az Aspergillus tubingensis, ami képes arra, hogy lebontsa a poliészter poliuretánt.

Ami azért is hatalmas felfedezés, mert a poliuretánt rengeteg, hétköznapi tárgyhoz használják, legyen az kerékgumi, óvszer, a szupermarketekben használt bevásárlókocsi, de még bizonyos ragasztófajtákban is van belőle.

A tudósok három különböző módon is tesztelték a gomba műanyaglebontó-képességét: laboratóriumi körülmények között, folyadékban és a földbe eltemetve. 

Az eredmények azt mutatták, hogy ugyan az első esetben volt a legjobb a bomlási arány, még folyadékban is két hónap alatt egészen apró részekre esett szét a műanyag.

„A következő lépésünkben a gomba terjedésének és a műanyag lebomlásának ideális körülményeit szeretnénk megtalálni, a pH-szintek, a hőmérséklet és az egyéb tényezők figyelembe vételével” – mondta Dr. Sehroon Khan.

„Ez megnyithatná az utat a gomba kiterjedt használata előtt, legyen az szeméttelep, vagy akár már jelenleg is műanyaggal jelentősen szennyezett földterület” – hangsúlyozta a Kunming Biológiai Intézet munkatársa. 

Nem ez az első reménykedésre okot adó felfedezés egyébként, tavaly a kiotói Technológiai Intézet és a Keio Egyetem jelentette be közösen, hogy felfedeztek egy olyan baktériumfajtát, ami képes arra, hogy lebontsa azt a polietilént, amiből egyebek mellett a PET-palackok is készülnek. 

(Fotó: pixabay.com/Prylarer)

komment komment

tudomány innováció klímaváltozás megújulók

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr8712895486

Kommentek

süti beállítások módosítása