Zöldhullám

Láthatatlan gyilkos Európában

Láthatatlan gyilkos Európában

2017.10.20 Lord Green

Évente közel 400 ezer ember halálát okozza, és bár az általános kép javul, vannak országok, ahol tovább romlik a helyzet. Igen, a légszennyezésről van szó, és a kép finoman szólva is felemás.

kozlekedesi_dugo_foto_pixabay_com_nile.jpg

Minden évben két Debrecen nagyságú város lakossága hal meg idő előtt Európában a légszennyezés miatt. A közel 400 ezer áldozat hatalmas szám, ám az legalább ennyire elgondolkodtató, hogy ez már némi javulást is mutat, legalábbis nagy általánosságban.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legfrissebb jelentése szerint noha Európában javul a levegő minősége, a légszennyezés még mindig rengeteg ember halálát okozza, és nagyon komoly problémának számít.

A szálló por okozta szennyezés például 2014-ben 399 ezer ember halálát okozta közvetve az Európai Unió országaiban, ami elképesztő adat, de legalább ennyire elgondolkodtató, hogy ez 8 százalékos csökkenést jelentett a megelőző évhez képest.

A három legnagyobb szennyező a háztartási fűtés, a közúti közlekedés és az ipar. Noha a legtöbb országban némileg javult a helyzet, akadnak olyanok, ahol további romlást mértek. Ilyen Ciprus, Dánia, Észtország, Finnország, Lettország, Litvánia és Svédország – jól látszik, hogy Ciprus kivételével mindegyik Európa északi részében található.

A kép közelebbről nézve még ennél is gyászosabb. A nagyrészt a dízelautók által kibocsátott nitrogéndioxid okozta halálesetek száma például egyetlen év alatt 68 ezerről 75 ezerre nőtt, ami 10 százalékpontos emelkedés. Nem csoda, hiszen 28-ból 22 uniós országban szegték meg az Európai Unió által törvénybe foglalt kibocsátási határokat.

A jelentés hangsúlyozza, hogy a légszennyezés még mindig komoly hatással van az európai lakosság egészségére, elsősorban a városokban élők esetében igaz ez. Mindez ráadásul a gazdaságba is tovább gyűrűzik, egyrészt a túl korai halálozások, másrészt a gyógykezelés költségei, harmadrészt a gyengébb produktivitás miatt.

(Fotó: pixabay.com/Nile)

komment komment

közlekedés légszennyezés Európai Környezetvédelmi Ügynökség

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr1013033692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása