Zöldhullám

Férfi terméketlenség: a levegő az oka?

Férfi terméketlenség: a levegő az oka?

2017.12.01 Lord Green

Egy új kutatás bizonyítékot talált a finom porrészecskék és a spermiumok abnormális alakja közötti összefüggésekre, de a légszennyezés termékenységre gyakorolt hatása továbbra sem teljesen feltárt.

futo_maszk_szmog_foto_pixabay_com_respropolska.jpg

A légszennyezettség magas szintje a silány spermaminőséggel szoros összefüggésben van, és részben felelős a férfi termékenység radikális csökkenéséért – állapította meg a hongkongi Kínai Egyetem által vezetett kutatás, melyben 6500 férfi spermáját vizsgálták. 

A tanulmányt az Occupational and Environmental Medicine folyóiratban publikálták. 

„Szoros összefüggést találtunk a PM2,5-ös, kisméretű részecskeszennyezés és a normális spermiumok alacsony százalékaránya között a termékeny korú férfiakban” – nyilatkozták a kutatók a brit Guardiannek.

Bár a hatás klinikai viszonylatban viszonylag kicsire becsülhető, mégis „jelentős számú pár” terméketlenségéhez vezethet a súlyos légszennyezettségű városokban. 

Vannak kérdőjelek 

Azt már tudjuk, hogy a spermiumok száma az elmúlt 40 évben lefeleződött, de ennek az oka nem ismert.

A Sheffieldi Egyetem andragógia professzora, Allan Pacey óvatosságra int az eredményekkel kapcsolatban, mert bár az eredmény nagyon izgalmas, azt tudni kell, hogy a spermiumok formájának a vizsgálata az egyik legnehezebb és ezért a pontossága is vitatott. 

Másrészt a spermiumok formájának a termékenységben betöltött szerepe is vitatott manapság, bár korábban nagyon szorosnak látták az összefüggést. 

Az Edinburgh-i Egyetem professzora szerint „a spermiumok morfológiája nagyon változatos, férfi és férfi, illetve ugyanazon egyén ejakulátumán belül is”. 

„Ezért az a nagyságrend, amiről a finom-részecskeszennyezéssel kapcsolatos kutatásban beszámolnak valószínűleg nincsen nagy jelentőséggel a termékenységre, ahogy egyébként a kutatók maguk is elismerik” - nyilatkozta Richard Sharpe és azt is hozzátette, nem derül ki, hogy olyan egyéb befolyásoló tényezőkkel számoltak-e, mint a társadalmi-gazdasági helyzet vagy az étkezési szokások. 

Nagyon fontos lépés 

A kutatásban egyébként 15-49 éves tajvani férfiakat vizsgáltak 2001 és 2014 között, spermájuk morfológiáját a lakóhelyük környékének légszennyezettségi adataival összevetve. Beszámították a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a kort és a testsúlyt is. 

A kutatás azt nem fedte fel pontosan, hogy a légszennyezés, ami egyébként minden évben milliók haláláért felel világszerte, hogyan befolyásolja a spermatermelést. 

De korábbi kutatások már találtak összefüggést a levegőben lévő finomporszemcsék nehézfém és policiklikus aromás szénhidrogén szennyezettsége és a spermák károsodása között. 

Bár a kutatás valójában inkább megfigyelés jellegű volt, Pacey professzor azt mondja, nagyon fontos lépés a férfi terméketlenség lehetséges okainak megértéséhez. 

(Fotó: pixabay.com/ResproPolska)

komment komment

egészség levegő légszennyezés

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr713404841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása