Zöldhullám

Mennyire tisztítják a fák egy város levegőjét?

Mennyire tisztítják a fák egy város levegőjét?

2018.01.26 Lord Green

A sok fa tisztább, egészségesebb levegőt jelent, gondoljuk a legtöbben, arról nem is beszélve, mennyire kellemesebb egy olyan városban élni, ahol sok a zöldterület. Az már egy érdekesebb kérdés, hogy valójában mennyire tisztítják a levegőt a fák, miként az sem köztudott, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen fát ültetünk.

varos_park_foto_pixabay_com_djedj.jpg

Évente 3 millió gyermek halála vezethető vissza a földi levegő szennyezettségére, ez teszi a jelenséget korunk egyik legnagyobb környezeti, egészségügyi kockázatává. 

A fákról tudjuk, hogy általában felveszik a szennyezőanyagokat, a kérdés inkább csak az, mennyit segítenek és ez mit jelent az emberi egészségre nézve. 

Dr. David Nowak, az amerikai erdészeti szolgálat vezető kutatója 30 éve vizsgálja a kérdést. Szerinte az átlagos hatás a városi levegő szennyezettségi adatainak kevesebb, mint 1 százalékos javulása. 

„Az arány a szennyezőanyagtól is függ, de a legnagyobb javulás is csak 15 százalék körül van” - mondta a BBC-nek a szakember, ám még ez a kis javulás is nagyon nagy hatással lehet az emberi egészségre. 

Egy egész Egyesült Államokra kiterjedő kutatásban arra jutottak, hogy a fák összesen 17,4 millió tonna szennyeződést semlegesítettek az országban. Ez 6,8 milliárd dollár értékű megtakarítást jelent, ám ami még ennél is fontosabb, évente 850 halálesetet előznek meg vele. 

Nemcsak tisztítanak, hűtenek is 

Néhány fafajta jobban tisztítja a levegőt, mert viaszos leveleikhez hozzátapadnak a szennyező részecskék. A hatalmas szilfák pedig a káros gázok szintjét tudják csökkenteni, felszívják és módosítják azokat. 

Sok fafajta a környezet hűtésében segít. Miközben leveleik a gázokat szívják fel, napközben vizet is párologtatnak, ami csökkenti a levegő hőmérsékletét és megváltoztatja a levegő hőmérsékletének légszennyezettség kialakulására gyakorolt hatását is. 

Akadnak gondok is 

De néhány fa rossz hatással is lehet a levegő minőségére. A tölgyek olyan vegyületeket bocsátanak ki, ami ózonképződést eredményez- ami az alsó légkörben szennyezőanyag és ezáltal csökkentik a levegő szennyezettségére gyakorolt pozitív hatásukat. 

A másik gyakori probléma, hogy a fák rosszul vannak kiültetve. Ha például a lombkoronák kupolát alkotnak az út felett, akkor a káros anyagok a kupolán belül rekednek és ott nagyon rossz lesz a levegő minősége. 

„A lombkorona néhány esetben a koncentrációt helyileg megnöveli, mert nem engedi felfelé eloszlani” - figyelmeztetett Dr. David Nowak. 

Dolgozhatnának értünk jobban is a fák? 

Igen, ha tudatosan odafigyelnénk arra, hogyan és hová ültessük őket a városban. A tervezésnél az a legjobb, ha az út két oldalára ültetnek fákat, hogy természetes elválasztóvonalat képezzenek az autóforgalom és az emberek között, így az emberek ne az autók kipufogógázait lélegezzék be a járdán. 

Az is nagyon fontos, hogyan tervezzük meg erdeink és városaink kapcsolatát. 

(Fotó: pixabay.com/djedj)

komment komment

város fa levegő urbanizáció

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr7713604301

Kommentek

süti beállítások módosítása