Zöldhullám

Jön a fizetős tiszta levegő

Jön a fizetős tiszta levegő

2018.02.09 Lord Green

A világon egyre több helyen okoz problémát a tiszta levegő hiánya. A kínai nagyvárosokból rendszeresen lehet hallani ilyen híreket, tavaly év vége felé pedig az indiai Delhiben volt olyan erős szmog, hogy a légszennyezettséget mérő monitorok egyszerűen kiakadtak (itt olvashatsz róla bővebben).

legszennyezes_ember_maszk_foto_pixabay_com_robert_z_ziemi.jpg

A londoni Imperial College tiszta energia szakértője szerint nagyon is elképzelhető forgatókönyv, hogy a levegő egyre rosszabb minőségű lesz, és eljöhet az az idő, amikor a tiszta levegőért fizetni kell majd. 

„Már most is vannak világszerte kezdeményezések a nagyvárosokban, ahol egyesek tiszta levegőt biztosítanak a metropoliszok bizonyos területein. De ez nem lesz ingyen” – hangsúlyozta a BBC-ben Niall Mac Dowell.

Több olyan kínai nagyváros is van, ahol ez már ma is valóság. Olyasmire kell gondolni, hogy bizonyos parkok légteréből speciális eljárással eltávolítják a levegőt szennyező részecskéket, az emberek pedig fizetnek azért, hogy beléphessenek a parkba. 

„Meglehetősen hasonlít például a Total Recall – Az emlékmás című filmben, vagy más, a nyolcvanas években bemutatott posztapokaliptikus techno-scifikben látott jelenetekhez, ahol magáncégek felügyelik a tiszta levegőt és vizet” – tette hozzá a professzor.

Az ipar és a magáncégek persze mindezt nem tehetik meg, csak ha a politika hagyja őket. Éppen ezért fontos Niall Mac Dowell szerint, hogy ne hagyjuk elfajulni a dolgokat és kezünkbe vegyük a kezdeményezést. 

„Igen, az ipar szereplői vannak a legjobb helyzetben a szennyezés megállítása terén, de nekünk a választott politikai vezetőkön keresztül kell nyomást gyakorolni rájuk, hogy ezt megtegyék” – hívta fel a figyelmet a londoni Imperial College professzora. 

„Eljön majd az idő, amikor fizetnünk kell a tiszta levegőért. Igazán aggasztóvá akkor válik majd az egész, amikor a folyamat elér arra a pontra, ahol a tiszta levegő a jómódúaknak elérhető lesz, a szegényeknek pedig nem” – figyelmeztetett Niall Mac Dowell. 

(Fotó: pixabay.com/Robert_z_Ziemi)

komment komment

tudomány légszennyezés

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr113646290

Kommentek

süti beállítások módosítása