Zöldhullám

Szívszorító felvétel egy éhező jegesmedvéről

Szívszorító felvétel egy éhező jegesmedvéről

2017.12.12 Lord Green

A klímaváltozásról rengeteg szó esik, de igazából olyankor igazán megfoghatók a következményei, amikor egy-egy sorson keresztül szembesülünk azzal, mit is művelünk a világunkkal.

jegesmedve_2_foto_instagram_com_paulnicklen.jpg

A kanadai sarkkörön készített videó hatalmas erővel ragadja meg, milyen következményei vannak a klímaváltozásnak a régióban élő jegesmedvékre. A csonttá soványodott, lépni alig bíró állat kétségbeesve próbál az életbe kapaszkodni, amint valami élelmet keres a környéken. 

A felvételt a Sea Legacy nevű csoport készítette még a nyár vége felé a Baffin-szigeten. „A teljes csapat próbálta visszatartani a könnyeit, miközben megörökítettük a haldokló jegesmedvét” – írta Paul Nicklen fotós. 

A videón látszik, amint az állat megpróbál felállni, hogy élelemért induljon, talál is egy, az inuit halászok által használt szemetest, de nem sok sikerrel bogarássza át. 

Paul Nicklen szerint az állat (amely egyébként nem volt idős) nagy valószínűséggel pár órával a felvétel elkészülte után elpusztult: „Ilyen az éhezés. Az izmok elsorvadnak, az energia elfogy. Lassú, fájdalmas halál”. 

A film készítői közvetlen összefüggést láttak a medve állapota és a klímaváltozás között. „A hőmérséklet emelkedésével és a sarkvidéki jég olvadásával a jegesmedvék nem jutnak hozzá legfőbb táplálékukhoz, a fókához. Éheznek, elfogy az energiájuk, kénytelenek ember lakta településeken élelem után kutatni” – jegyezte meg a videó.

My entire @Sea_Legacy team was pushing through their tears and emotions while documenting this dying polar bear. It’s a soul-crushing scene that still haunts me, but I know we need to share both the beautiful and the heartbreaking if we are going to break down the walls of apathy. This is what starvation looks like. The muscles atrophy. No energy. It’s a slow, painful death. When scientists say polar bears will be extinct in the next 100 years, I think of the global population of 25,000 bears dying in this manner. There is no band aid solution. There was no saving this individual bear. People think that we can put platforms in the ocean or we can feed the odd starving bear. The simple truth is this—if the Earth continues to warm, we will lose bears and entire polar ecosystems. This large male bear was not old, and he certainly died within hours or days of this moment. But there are solutions. We must reduce our carbon footprint, eat the right food, stop cutting down our forests, and begin putting the Earth—our home—first. Please join us at @sea_legacy as we search for and implement solutions for the oceans and the animals that rely on them—including us humans. Thank you your support in keeping my @sea_legacy team in the field. With @CristinaMittermeier #turningthetide with @Sea_Legacy #bethechange #nature #naturelovers This video is exclusively managed by Caters News. To license or use in a commercial player please contact info@catersnews.com or call +44 121 616 1100 / +1 646 380 1615”

Paul Nicklen (@paulnicklen) által megosztott bejegyzés,

 

A Természetvédelmi Világszövetség 2015-ös tanulmánya szerint a világon élő 26 ezer jegesmedve számára a legnagyobb fenyegetést a klímaváltozás jelenti. A kutatók szerint nagy esély van rá, hogy 2050-re a jegesmedve populáció 30 százalékkal csökken. 

Nyilván sokakban felmerül a kérdés, a Sea Legacy nevű csoport tagjai miért nem mentették meg a szerencsétlen jegesmedvét. „Természetesen felmerült bennem a gondolat. De az ember nem nyugtatólövedékes puskával vagy 200 kiló fókahússal mászkál azon a környéken” – felelte Paul Nicklen a National Geographic kérdésére. Ráadásul Kanadában illegális a jegesmedvék etetése. 

Ha már azt az állatot nem tudták megmenteni, akkor legalább megpróbálták felhívni a figyelmet a fajt fenyegető veszélyre. 

(Fotó: instagram.com/paulnicklen)

komment komment

jegesmedve környezetvédelem globális felmelegedés Paul Nicklen

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr5713473069

Kommentek

süti beállítások módosítása