Zöldhullám

Fél fok, de élet-halál kérdése

Fél fok, de élet-halál kérdése

2018.02.02 Lord Green

Az ember azt gondolná, hogy fél Celsius fok nem sok, hiszen érezni nem érezzük a különbséget, mit számít tehát, hogy a globális felmelegedés +2 vagy „csak” +1,5 Celsius fok lesz? Nos, rengeteget, olyannyira, hogy élet-halál kérdése lehet.

szarazsag_foto_pixabay_com_jodylehigh.jpg

Donald Trump tavaly visszaléptette az USA-t a párizsi éghajlatvédelmi egyezményből. Ezzel az Egyesült Államok lett az egyetlen jelentős ország, amelyik az egyezményt elutasítja. Azóta az amerikai elnök azért már tett gesztust, ami arra utalt, hogy nem kizárt Amerika ismételt csatlakozása. 

De miről is van szó? 

A párizsi egyezmény 2. cikkelye szerint a cél: „megerősíteni az éghajlatváltozás fenyegetéseire adott globális választ oly módon, hogy a Föld légkörének felmelegedését az iparosodás előtti mértékhez képest ebben az évszázadban 2 Celsius-fok alatt tudjuk tartani, és folytatni az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen”.

A CarbonBrief angol oldal a klímatudomány fejlődését követve (és az Earth System Dynamics adatait felhasználva) készítette a posztban is látható infografikát, amely bemutatja, milyen változásokat okozhat az a bizonyos fél Celsius fokos emelkedés. 

A legaggasztóbb különbségek 

A mediterrán térségekben az édesvízkészlet 17 százalékkal csökken, ami majdnem kétszerese annak a mértéknek, ami 1,5 fokos hőmérséklet növekedésnél várható. 

„Ráadásul a készletek csökkenésének veszélye mellett a tengerszint emelkedése és a szélsőséges, sós tengeri árvizek a partok mentén szintén csökkenthetik a rendelkezésre álló édesvízkészletek mennyiségét” – így a figyelmeztetés. 

Fél fok egyúttal azt is jelenti, hogy a tengerszint emelkedése 40 cm helyett 50 cm lesz, ami elsőre talán megint nem tűnik soknak, de brutális különbséget jelent.

homerseklet-emelkedes_infografika_carbonbrief.jpg

A terméshozamok is radikálisan csökkenhetnek. A búza és a kukoricatermelés csökkenése a trópusi régióban megduplázódhat 2 C-os hőmérséklet-emelkedés esetén. 

Ennek megakadályozása érdekében a világnak azonnal lépéseket kell tennie, hogy a felmelegedés ne legyen több 1,5 Celsius foknál, ellenkező esetben kevés lesz a termés és a víz, a part menti erózió üteme felgyorsul, és szélsőséges esetekben teljes szigetek tűnnek el a hullámokban.

Ha ez nem lenne elég, a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az sem mindegy, átlépjük-e a 1,5 C-os határt, és csak aztán térünk vissza alá, ugyanis semmi garancia nincs arra, hogy az ökoszisztéma ebben az esetben képes lesz visszaalakulni, magyarán nem tudjuk, milyen visszafordíthatatlan károkat okoz a túl nagy emelkedés. 

(Fotó: pixabay.com/jodylehigh)

komment komment

globális felmelegedés klímaváltozás

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr9613625282

Kommentek

süti beállítások módosítása