Zöldhullám

A klímaváltozás is közrejátszott a zikavírus terjedésében

A klímaváltozás is közrejátszott a zikavírus terjedésében

2016.02.06 zsoltmelinda

A klímaváltozás kiváló táptalajt biztosított annak, hogy a zikavírus berobbanjon Dél-Amerikában. Ebből jól látszik az is, hogy a klímaváltozás megnehezíti a fejlődő országokban a járványok elleni küzdelmet.

zika.jpg

A magas hőmérséklet és a növekvő csapadékmennyiség növeli azokat a területeket, ahol szúnyogok, kullancsok, bolhák és más, betegségek terjesztésére alkalmas rovarok élnek. „Amíg a klímaváltozás elleni küzdelemben nem tudunk felmutatni jelentős eredményeket, addig számíthatunk arra, hogy a zikavírus okozta járványhoz hasonló fertőző betegségek fenyegessenek” – fogalmazott Nick Watts, aki egészségüggyel és klímaváltozással foglalkozik a The Lancet című egészségügyi szaklapnál.

Tavaly rekordmeleg volt Dél-Amerika számos országában, ez pedig kedvez annak a szúnyogfajnak, amelyik felelős a zikavírus terjedéséért. A szélsőséges időjárás nemcsak magas hőmérsékletet jelent, hanem gyakran viharokkal, árvizekkel és szárazsággal jár. Ezek a tényezők akkora terhet jelentenek a fejlődő országoknak, hogy nem feltétlenül tudnak megbirkózni velük, egy járvány megjelenése mindezeken felül kezelhetetlen kihívás az amúgy is ingatag közegészségügyi rendszereknek.  

 

via Bloomberg 

komment komment

egészség szegénység járvány fejlődő országok

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr1008366098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása