Zöldhullám

Korunk egyik legnagyobb gyilkosa

Korunk egyik legnagyobb gyilkosa

2018.01.30 Lord Green

Bár nem szerepel a halotti bizonyítványokon, a légszennyezettség mégis „korunk egyik legnagyobb gyilkosa”. Több mint 6 millió halálesetért felel.

legszennyezes_foto_pixabay_com_foto-rabe.jpg

Tavaly tél elején vastag szmog képződött Újdelhi felett, olyan tartós, hogy az orvosok közegészségügyi vészhelyzetet jelentettek be. A lakosság légzési problémákkal jelent meg a kórházakban, a krikettjátékosok maszkban játszották a Sri Lanka – India rangadót és a United Airlines a levegő minőségére hivatkozva törölt járatokat a városba. 

A légszennyezettség nem közvetlen halálok, de az általa okozott tüdőtágulás és tüdőrák már igen. A Washingtoni Egyetem adatai szerint 6,1 millió haláleset, vagyis a világ összes halálesetének 12 százaléka erre vezethető vissza. 

Anil Madhav Dave, volt indiai környezetvédelmi miniszter viszont tagadta a kapcsolatot a légszennyezettség és a nagyszámú indiai haláleset között, bár elismerte, hogy lehet szerepe benne, de inkább a rossz táplálkozást, a munkahelyi veszélyeket, a társadalmi-gazdasági helyzetet és genetikát hibáztatta. Ő maga egyébként szívmegállásban halt meg. De az új környezetvédelmi miniszter sem hajlandó elismerni a kapcsolatot a két jelenség között. 

A tudomány azonban másképpen vélekedik, mint a politikusok. „Számos adat bizonyítja, hogy a kültéri és a beltéri levegőszennyezésnek káros hatásai vannak, köztük az akut és krónikus betegségek kialakulása, illetve az ilyen megbetegedések súlyosbodása, a halálozások számának emelkedése" - mondta Dr. Barry Levy, a Tufts Egyetem Orvostudományi Karának tanára. 

„Azt gondolnánk, a légzéshez való jog a legalapvetőbbek egyike, alapvetőbb az ételnél és az italnál is. És most ez került komoly veszélybe” - nyilatkozta Mayur Sharma tévés személyiség. 

„Delhiből gázkamra lett. Az évnek ebben a szakaszában mindig ez történik. Megoldást kellene találnunk arra, hogy a szomszédos államokban égessünk” - twittelte Arvind Kejriwal, a városért felelős miniszter. 

A légszennyezettség globális probléma, de nem minden országot érint ugyanúgy. Indiában 100 ezer halálesetből 123 köthető hozzá, ezzel az ország a szomorú lista első helyezettje az egész világon. Ugyanakkor Afganisztánban és néhány afrikai országban a légszennyezettség még magasabb is, mint Indiában. 

(Fotó: pixabay.com/Foto-Rabe)

komment komment

légszennyezés

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr7213613041

Kommentek

süti beállítások módosítása