Zöldhullám

Baj van az Ítéletnap raktárral

Baj van az Ítéletnap raktárral

2018.01.16 Lord Green

Újjá kell építeni az utolsó ítéletre tartogatott vésztartalék-raktárat az Északi-sarkon, mert nem tud megbirkózni a klímaváltozással. Mindez azért durva, mert a raktárat alig egy évtizede hozták létre.

cim_6.jpgA bunker bejárata

Alig tíz évig működhetett zavartalanul a Svalbard Global Seed Vault (azaz a Spitzbergák Nemzetközi Magbunker), amelyet azért hoztak létre, hogy kataklizmatikus természeti katasztrófa esetén a Föld élelmiszer-növényzetének biztonságos tárolója legyen, amelyhez egy esetleges újratelepítés esetén vissza lehet nyúlni. Csakhogy a kiépített rendszer egyszerűen nem tud lépést tartani a megváltozó klímaviszonyokkal. 

Az Ítéletnap raktárként is emlegetett építmény létezése egy sikeres animációs sci-fi sorozat, a Futurama miatt lett közismert, ennek története ugyanis ott játszódik. 

A raktárat 2008-ban nyitotta meg José Manuel Barroso, az Európai Bizottság akkori elnöke és Jens Stoltenberg, Norvégia miniszterelnöke. A Time magazin szerint akkor ez volt a világ hatodik legjobb befektetése. 

Közel egymillió (930 ezer) csomag vetőmagot tárolnak ott, az étkezési célra termesztett növények legfontosabb variációit. A raktár teljes kapacitása 3 millió vetőmag-minta tárolására is alkalmas lenne. A biztonságos tárolási hőmérsékletet -18 fokon kell tartani.

A Spitzbergák a klímaváltozás hatására kezdett átalakulni, tavaly májusban pedig a kiolvadó édesvíz elárasztotta az építményt. Hege Nja Aschim, a tulajdonos norvég kormány képviselője azt nyilatkozta, hogy nem tudták volna elképzelni, hogy az eddig mindig fagyott talaj, a permafroszt az extrém körülmények miatt megváltozik. 

Az alagút elejét elárasztotta a víz, ami aztán visszafagyott jéggé, mint egy gleccser. A hőmérséklet növekedése és az időjárási viszonyok következtében a permafroszt nem állt helyre, pedig azt várták. Az olvadék szerencsére nem ért el a raktárig, a jeget feltörték. 

Az építkezések tavasszal kezdődnek és várhatóan 2019-ben fejeződnek be. A mintegy 17 ezer m3 fellazult talajt eltávolítják és vízálló betonszerkezettel helyettesítik. Megerősítik az alapozást is és vízelvezetőrendszereket alkalmaznak az olvadékvíz kivezetésére.

cikk.jpg

komment komment

globális felmelegedés klímaváltozás Spitzbergák Nemzetközi Magbunker

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr2513577039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása