Zöldhullám

Heti egy nap autó nélkül

Heti egy nap autó nélkül

2016.04.03 zsoltmelinda

Mexikóvárosban jövő héttől minden autót hetente egy napra otthon kell hagyniuk a tulajdonosoknak, hogy javuljon a több mint 20 millió lakosú városban a levegő minősége. A közlekedési hatóság különböző színű matricákat oszt az autósoknak, ezek alapján lehet majd tudni, ki nem kelhet útra.

mexicocity.jpg

Mexikóváros évtizedek óta a küzd a szmoggal, de az utóbbi években sikerült egy kicsit javítani a helyzeten. Első lépésben csak az ipart és a legszennyezőbb közlekedési eszközöket érintették a szigorítások. A gépjárművek számának növekedésével a légszennyezés ismét kritikussá vált. Télen és tavasszal különösen rossz a levegő minősége, ráadásul a város egy völgyben fekszik, azaz ritkán lehet számítani olyan szelekre, amelyek megszabadítják a szennyezéstől.

Indiában és Kínában milliók életét követelik az elsősorban az iparban használt fosszilis üzemanyagok, de nemcsak a fejlődő országokban jelent ez súlyos egészségügyi problémát. A légszennyezés a legfrissebb kutatások szerint okozhat tüdőrákot, más légúti megbetegedéseket, károsítja a szív- és érrendszert, és számos más betegség mellett okozhat akár elhízást.   

 

via Time

komment komment

politika légszennyezés fejlődő országok szélhullám

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr888557864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása