Zöldhullám

A jövő városai a jelenben

A jövő városai a jelenben

2017.11.21 Lord Green

Azzal párhuzamosan, hogy Donald Trump kiáll a fosszilis energiák használata mellett és visszavonja az USA eddigi klímaváltozásellenes és a tiszta energiákat előnyben részesítő politikáját, városok térnek át Egyesült Államok szerte a megújuló energiaforrások használatára. Néhány város már a teljes energiaszükségletét olyan forrásokból nyeri, mint a nap- és a szélenergia. Az elnökváltás óta ez a tendencia több, mint megduplázódott. Lássunk most öt várost, ami mintha a jövőből csöppent volna ide!

aspen_colorado_foto_matthew_trump.jpgA coloradói Aspen egyszerre idézi a múltat és a jövőt (Fotó: Matthew Trump) 

Egy 2016-ban elindított kampány 100 amerikai város teljes megújulóra való áttérését célozta be. Az, hogy mit jelent a 100 százalékos cél pontosan, a városok részben maguk határozzák meg, ezért nagy különbségek lehetnek. A városok felelősek egyébként a széndioxid-kibocsátás 75 százalékáért világszerte, tehát egy település teljes átállása is sokat jelenthet. 

Az itt bemutatott 5 városnak nem egyformák az elképzelései és Michelle Davis, a GTM Research napenergia-kutató intézet munkatársa szerint „emiatt kritizálják a legtöbbet a programot, mert államról, államra és városról, városra eltér az, hogy mit is ért egy közigazgatási egység a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos célok alatt”. 

A másik kihívást az energiaszolgáltatók és a hálózatok tulajdonlása jelenti. Ha a város tulajdonában van az energiahálózat, az átállás sokkal egyszerűbb, mintha valamelyik nagyvállalat birtokában, de ahogy a technológia egyre olcsóbbá válik, a legtöbb akadály elhárul. 

„Most még csak azok a városok tudták ezt meglépni, ahol ezek a feltételek optimálisak. Vagyis már eleve adott a jó energiamix és a városnak van befektetni való pénze, de ez nem kell, hogy így maradjon, ahogy a feltételek egyre kedvezőbbé válnak” - mondta a Kaliforniai Egyetem professzora, Dan Kammen. 

Lássuk az 5 várost!

Rock Port, Missouri 

2008-ban vált ez a kis mezőgazdasági város Missouri állam északi részén az első amerikai, teljes mértékben szélenergiával ellátott várossá. Négy nagy szélturbinát állítottak szolgálatba az 1300 lakos számára és több energiát termelnek, mint amennyit fel tudnak használni.

Greensburg, Kansas 

Mikor 2007-ben a tornádó elpusztította a kansasi kisvárost, a lakosság mintegy fele elvándorolt. Az ottmaradtak úgy határoztak, hogy fenntartható és zöld módon építik újjá. 

2013-ra érték el a 100 százalékos megújuló energia célt, a szélenergiát fogták be ők is. Egy 12,5 megawattos turbinafarmot építettek, amely több energiát termel, mint amennyire az 1400 helybélinek szüksége van. A felesleget eladják. 

„Az a szél, ami elpusztította a várost, fogja Greensburgot fenntarthatóvá is tenni” - mondta a polgármester, Bob Dixon. Bár az újjáépítés így 20 százalékkal többe került, ennyi idő alatt már meg is térültek a kezdeti kiadások.

Kodiak Island, Alaszka 

Az alaszkai sziget 2014-óta 99 százalékban szél- és vízenergiát használ. Egy évtizeddel ezelőtt is vízenergiát használtak, de a hiányzó energiát fosszilis energiahordozóval pótolták. 

A sziget energiaszolgáltatója megfogadta, hogy 2020-ra a szükséges energia 95 százalékát megújulóból állítja elő. Ezt a célt már hat évvel a határidő letelte előtt elérték. Három darab 1,5 megawattos szélturbinát vett a város 2009-ben.

Burlington, Vermont 

Burlington, Vermont legnagyobb városa, 2014-óta 100 százalékban megújuló energiát használ. Egy vízierőművet vásároltak meg, emellett szél, nap, és hulladékból származó metán energiáját használják. Úgy számolnak, hogy a következő évtizedben 20 millió dollárt takarítanak meg ezzel a lépéssel.

Aspen, Colorado 

A Sziklás-hegységben fekvő luxus síparadicsom az egyik legzöldebb amerikai város. A klímaváltozás miatti meleg telek miatt sok bevételtől esett el, ezért is vált a klímaváltozás elleni küzdelem egyik élharcosává. 

2007-ben tűzték ki a célt és 2015-ben el is érték: 100 százalékban megújuló energiát használnak. Vízenergiával működtetik a városukat és a még szükséges 20 százalékot más államokból vásárolt szélenergiával pótolják.

komment komment

globális felmelegedés energia klímaváltozás megújulók Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr6813319187

Kommentek

süti beállítások módosítása