Zöldhullám

Ilyen lehet a jövő városa

Ilyen lehet a jövő városa

2017.12.30 Lord Green

Talán kevesen gondolnák, hogy a nagyvárosok egyik legnagyobb problémáját az ár- és belvizek jelentik, pedig elég csak az elmúlt évek egyik-másik hirtelen budapesti áradására gondolni. Kínában most egy egészen érdekes megoldással kísérleteznek.

kina_1.jpg

Az ázsiai országban két éve indították el a szivacsváros programot, melynek lényege, hogy egyre több zöld területtel segítsék a földet a víz elnyelésében. A feladat nagyobb, mint gondolnánk, hiszen a rengeteg aszfalt, beton és egyéb szilárd felület egyszerűen nem engedi, hogy a föld felszívja a lehulló csapadékot. 

Sanhaj Lingang negyedében a program keretében elkezdték felbontani az aszfalt egy részét, a helyén zöld sávokat kialakítva. Ez azonban még nem lenne elég, ezért egyre több zöld (azaz növénnyel beültetett) tetőt hoznak létre. 

“Az első és legfontosabb dolog, hogy megpróbáljuk megóvni a víz természetes folyásának az útját, hiszen ez a legtermészetesebb módja az árvizek megakadályozásának” - mondta a Tongji Egyetem professzora. 

“A Lingang negyed egyik legnagyobb előnye, hogy még mindig sok a mezőgazdasági terület és a mesterséges tó, ami a nagyobb esőzések idején képes felfogni a rengeteg vizet” - tette hozzá a Guardian brit lapnak Hu Li, aki szerint eddig a vizektől vették el a földeket, most meg kell fordítani ezt a folyamatot. 

A kihívást jól jelzi, hogy jelenleg a városokban csupán a víz 20-30 százalékát sikerül felfogni, ami megtöri a természetes körforgást, ami miatt felgyülemlik a víz, ami komoly szennyezésekhez vezethet. 

A szivacsváros program célja, hogy a lezúduló csapadék 70 százalékát el tudják vezetni, vagy újrahasznosítani 2030-ra. 

A projektnek más előnyei is vannak, Lingang vezetése például azt reméli, hogy a kellemesebb környezet, a tavak és a sok zöld turistákat is vonz majd. Nem hiába, hiszen már most is vannak látogatók, akiknek ugyan fogalmuk sincs a programról, viszont imádják a parkokat és a fákat, mert (mint egyikük fogalmazott), “olyan, mintha nem is egy nagyvárosban lennék”.

komment komment

Kína szivacsváros Lingang

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr9613532975

Kommentek

süti beállítások módosítása