Zöldhullám

Egyre több a halálzóna

Egyre több a halálzóna

2018.01.12 Lord Green

Az elmúlt 50 évben az oxigénmentes zónák mérete megnégyszereződött az óceánokban, ez az egyik legsúlyosabb következménye az ember tevékenységének a Földön.

ocean.jpg

Fél évszázad alatt a nyílt óceánok oxigéntartalmuk 2 százalékát vesztették el és megnövekedett a halálzónák, vagyis az oxigénmentes területek száma is a vizeken. 

Az oxigéntelítettség egy olyan tényező, ami nagy hatással van az óceán produktivitására, az ott élő lények sokféleségére és a természetes geokémiai körforgásra. A Science folyóiratban publikált új tanulmány eddig az óceánok oxigénhiányának legátfogóbb vizsgálata.

A környezetszennyezés és az éghajlatváltozás jelentős szerepet játszik a negatív tendenciákban. Az emberiség szerepe ezért nagyon hangsúlyos a szerzők szerint. 

„Az oxigén alapvető fontosságú az óceánok életében. Az óceáni oxigén csökkenése az emberi tevékenység legsúlyosabb hatásai közé tartozik a földi környezetben” - írta a kutatás vezetője, Dr. Denise Breitburg tengerökológus, a Smithsonian Kutató Központ munkatársa. 

Az ENSZ GO2NE, Global Ocean Oxygen Network kutatócsoportja szerint „a tápanyag terhelés és az éghajlatváltozás kombinált hatása nagymértékben növelik a halálzónák méretét és számát a nyílt óceánon és a parti vizeken is”. 

„Itt az oxigénszint már olyan alacsony, ami akadálya a tengeri életnek” - hívta fel a figyelmet Dr. Vladimir Ryabinin. A tápanyag-terhelés megnöveli az algaképződést és az elpusztult algákat fogyasztó baktériumok használják el az oxigént. Ezen felül negatív hatással van az oxigénszintre a felszíni vizek melegedése is.

A kialakuló halálzónákban az ott élő lények megfulladnak és meghalnak. Az óceán állatainak pusztulása az emberre is közvetlen hatással van. 

„Ezzel csak még nagyobb nyomás keletkezik az óceánjainkra. Sokat hallunk a műanyagról mostanában és a nem fenntartható halászatról is, de ez a téma úgy tűnik kevesebb figyelmet kap annak ellenére, hogy ez potenciálisan katasztrófális hatású lehet” - hangsúlyozta a World Wildlife Fund munkatársa, Lyndsey Dodds.

A kutatók azt is hangsúlyozzák azonban, hogy tudunk mit tenni a jelenség ellen. A szennyvízkezelés megoldása például a Chesapeake-öbölben az USA keleti részén jelentősen növelte a víz oxigén szintjét ott. 

„Az éghajlatváltozás leállítása globális erőfeszítéseket igényel, de a helyi akciók is segíthetnek a tápanyagterhelés miatti oxigénszint-csökkenésen” - mondta Dr. Denise Breitburg. 

(Fotó: pixabay.com/TheDigitalArtist)

komment komment

környezetvédelem óceán szennyezés

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr3413566211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása