Zöldhullám

A napenergia veszi át a hatalmat

A napenergia veszi át a hatalmat

2015.03.05 zsoltmelinda

Az ausztráliai Jamestownban áprilisban kezd működni egy úszó naperőmű, amit egy szennyvíztisztító medencéjére telepítenek. Alapvetően ugyanúgy néz ki, mint szárazföldi társai, kivéve, hogy úgy tervezték, hogy képes legyen a víz felszínén lebegni. Az ötlet lényege az, hogy a hatékonyság ezzel a megoldással a szárazföldihez képest 57 százalékkal javul, mert a víz alacsonyabb hőmérsékleten képes tartani a szerkezetet. További előnye, hogy lefedi a víz felszínét, ami 90 százalékkal csökkenti a víz párolgásának mértékét, így kifejezetten olyan területeken javasolt az alkalmazása, ahol nagy a szárazság.

solar-panels-cc-lance-cheung2009.jpg Kép: Lance Cheung, Creative Commons

A fenti úszó erőmű csak egy példa a technológiai fejlesztésekre, amelyek a napenergia hasznosítását érintik. A Deutsche Bank szerint néhány évtizeden belül a napenergia válik a legmeghatározóbb energiaforrássá az áramtermelésben. A technológiai fejlődés alapján azt prognosztizálják, hogy 2030-ra a piac a mai tízszeresére növekszik, 15 év alatt 5 trillió dollár bevételre lehet számítani. Ez egyben azt is jelenti, hogy egyre inkább kiszorítja a fosszilis energiahordozókat a piacról.

2050-re a napenergia piaci részesedése eléri majd a 30 százalékot, az élharcosok pedig a fejlődő országok lesznek: Kína, India, a Közel-Kelet és Dél-Amerika államai. A növekedést gyorsítja majd várhatóan az is, ahogy egyre olcsóbban tudják tárolni az energiát.

via MashableBusiness Green  

komment komment

megújulók naphullám

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr87243119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása