Zöldhullám

Így védheted jobban a gyereked a légszennyezettségtől

Így védheted jobban a gyereked a légszennyezettségtől

2017.12.22 Lord Green

A gyerekek még a felnőtteknél is érzékenyebbek a levegő szennyezettségére. A nitrogén-dioxid magas szintje a gyerekek szív- és érrendszerét, valamint légzőszerveit is károsíthatja. Előfordulhat például, hogy a tüdejük nem fejlődik ki teljesen.

gyerek.jpg

Az Egyesült Királyságban mindez egyre nagyobb gondot jelent, így egyre többen figyelnek oda rá. Az Airlabs vezérigazgatója, Sophie Power maga is gyakorló édesanyaként, 10 egyszerű módszert javasol a káros hatások minimalizálására. 

1. Óvatosan főzéskor 

Főzés közben gázok és egyéb részecskék szabadulnak fel, melyek a nem megfelelő szellőztetés esetén károsak lehetnek. Nem csak a jó szellőztetés fontos, érdemes a napraforgóolajat olívaolajra cserélni, mert így csökkenthetjük a kibocsátott füstöt. 

2. Az autónk belsejében sem vagyunk biztonságban

Az autó levegője 21 százalékkal magasabb szennyezettségi adatokat mutathat, mint a külső levegő. A káros gázok simán átjutnak a légszűrőkön és felhalmozódnak a kocsiban. Érdemes az autó belső levegőjét cirkuláltatni inkább, vagy olyan terméket vásárolni, ami eltávolítja a légszennyeződést a belső légtérből. 

3. Sétáljunk 

A séta számos pozitív egészségügyi hatást fejt ki. Olyan útvonalakat használjunk, amelyek távol vannak a forgalmas utaktól, ott akár 30-60 százalékkal is kisebb a légszennyezettség. 

4. Kerüljük a legszennyezettebb területeket 

Akár néhány méter is számít! A járdán kisebb a szennyezettség, mint az úton, ezért ha gyerekkocsival megyünk, igyekezzünk mindig távol maradni az úttesttől, átkelésnél például ne az út közvetlen közelében várakozzunk a zöld jelzésre. 

5. Óvatosan a kandallókkal 

Egyre népszerűbbek a fatüzelésű kályhák, de különösen a régebbi típusoknál magas lehet a részecske-kibocsátás szintje. Ellenőriztessük és szellőztessünk gyakrabban. 

6. Kevesebbet takarítsunk 

A legtöbb tisztítószer, és a légfrissítők használat közben gázokkal telíti be a levegőt. Fejfájást, asztmát és rákot is okozhatnak. A jó szellőztetés és a kevesebb használat csökkenti a kockázatot. 

7. Ne dohányozzunk 

Nem csak a házban, kinn se dohányozzunk, mert a ruházatunkon is behozhatjuk a házba a káros anyagokat. 

8. Csökkentsük a másokra gyakorolt káros hatásunkat 

Az iskoláknál a gyermekek szállítása miatt nagyon magas lehet a gázok koncentrációja. Ha nem autóval visszük az iskolába a gyerekünket, már segítünk. De ha ez elkerülhetetlen, akkor legalább a motort állítsuk le, amíg kiszáll. 

9. Kövessük folyamatosan a légszennyezettségi adatokat 

A szennyezettség szintje napról-napra változhat az időjárás függvényében. Töltsünk le a telefonunkra légszennyezettség-figyelő alkalmazásokat. Ha magas a szint, különösen gondosan válasszuk meg, mikor lépünk ki az utcára a gyerekkel. 

10. Figyeljünk a legveszélyeztetettebb csoportokra 

Minél kisebb a gyerek, annál rosszabb hatással lehet rá a légszennyezettség. Magas kockázatú csoportok még az édesanyjuk pocakjában lévő magzatok, az idősek és az asztmások is. Ezeknél a csoportoknál dupla erőfeszítéseket kell tenni a káros hatás minimalizálására. 

(Fotó: pixabay.com/Tammydz)

komment komment

gyerekek környezetvédelem környezetszennyezés

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr4213516985

Kommentek

süti beállítások módosítása