Zöldhullám

Vajon ki menti meg a Földet?

Vajon ki menti meg a Földet?

2015.05.23 zsoltmelinda

November végén kezdődik az ENSZ klímakonferenciája, éppen hat évvel azután, hogy egy hasonló rendezvény kudarccal zárult Koppenhágában. A nemzetközi közösség ilyen szinten összehangoltan azóta sem tett érdemi lépést a klímaváltozás folyamatának lassítására és hatásainak csökkentésére. Természetesen számos kezdeményezés zajlik, mégis ez az az esemény, amitől mindenki a megoldást reméli.

paris.jpg

A motivációt erősíti az is, hogy idén márciusban a légkör szén-dioxid-koncentrációja átlépett egy lélektani határt: meghaladta a 400 ppm-et, egészen pontosan 400.83 ppm-et mértek, ami a valaha mért legmagasabb érték. A szén-dioxid a legnagyobb mértékben a fosszilis üzemanyagok égetésével keletkezik, így nagyban hozzájárul a hőmérséklet globális átlagának emelkedéséhez. A klímaváltozás elleni küzdelemnek így meghatározó része, hogy a nemzetközi közösség mekkora vállalásokat tesz a kibocsátáscsökkentésre.

És hogy milyen kezdeményezések zajlanak? Például Angela Merkel német kancellár ezen a héten tartott egy Petersberg klímapárbeszéd című találkozót Berlinben, amit pont a koppenhágai kudarcra reagálva évente tartanak 2010 óta. A fórumon a 35 résztvevő ország össze tudja vetni, ki milyen álláspontot képvisel, milyen munícióval készül most például Párizsra. Így próbálják megelőzni, hogy ez a klímacsúcs is úgy járjon, mint Koppenhága, hogy semmiféle hivatalos megállapodás nem születik. Azt várják a párizsi klímacsúcs 196 résztvevőjétől, hogy mindenki tegye meg a kibocsátáscsökkentésre vonatkozó vállalását október végégig. Eddig 37 fogalmazott meg konkrét számot.

Ugyancsak a héten, de Párizsban, magas szintű üzleti csúcstalálkozót tartottak klímahét címmel. François Hollande francia elnök Merkellel közös közleményt adott ki, amiben azt tűzték ki célul, hogy a gazdaság teljes mértékben szakítson a fosszilis üzemanyagokkal. Ehhez persze szükség van gazdasági növekedésre és az alacsony kibocsátást támogató innovatív megoldásokra, különben a piac nem lesz képes ösztönözni a beruházásokat. A két politikus szerint az üzleti világ hatékony részvétele nélkül nem lehet az ENSZ-ben igazán ambiciózus és életszerű vállalásokat megvalósítani.   

Az üzletemberek is üzentek a politikusoknak: azt várják a kormányzati döntéshozóktól, hogy teremtsék meg azokat a körülményeket, amelyek támogatják az alacsony kibocsátással járó technológiák fejlesztését és minél szélesebb körű alkalmazását, illetve a szén-dioxid-piac szabályozásának újragondolását, ami elsősorban nyilván az árazás átalakítását jelenti.

via DW, Guardian

komment komment

politika innováció beruházás ENSZ párizsi klímacsúcs

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr37484994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása