Zöldhullám

A légszennyezés is lehet szép

A légszennyezés is lehet szép

2018.01.05 Lord Green

A cím elsőre meglepő lehet, de egy egészen izgalmas ötletnek köszönhetően tényleg sikerült széppé varázsolni. A Graviky Labs kezdeményezése ráadásul nem csak szép, de egészséges is.

cim_5.jpg

Azért azt szögezzük le gyorsan, hogy a légszennyezés maga nem szép, stroke-hoz, szívbetegséghez, légzési problémákhoz, koraszüléshez és még rengeteg rémes dologhoz vezet. 

A leginkább szennyezett városokban a szennyezés akár az eget is elsötétítheti (Kínában sokat tudnának erről mesélni), és bepiszkolnak mindent, a ruháktól kezdve a használati tárgyakig. 

Talán nem véletlenül egy indiai start-up, a Graviky Labs fejlesztett ki egy nagyszerű ötletet, mellyel a halálos részecskéket a művészetben felhasználható anyagokká alakítja. 

Az elképzelés alapja egy KAALINK nevű szerkentyű, ami képes arra, hogy például a gépjárművek által kibocsátott káros anyag 95 százalékát felfogja. Alapvetően dízeljárművek kipufogóira helyezik fel.

1_7.jpg

Az így összegyűjtött káros anyagból aztán egy speciális eljárással kivonják a nehézfémeket és a karcinogén anyagokat, a fennmaradó (gyakorlatilag) szenet pedig tintává és festékké alakítják. 

Az ötlet 2013-ban jutott a cégalapító Anirudh Sharma eszébe, amikor Indiában járt – már csak azért is, mert ott található a világ húsz leginkább szennyezett városából tíz. 

A technológiát több évig tesztelték, majd jött egy sikeres Kickstarter kampány, és tavaly nyáron el is készültek az első termékek. A művészek azóta nagy lelkesedéssel készítik a graffitiket és képeket, és mint egyikük, a hongkongi Kristopher Ho mondta, a meglepő az, hogy nem csak az elv nagyszerű, de maga a termék is.

(Fotó: Graviky Labs)

komment komment

művészet légszennyezés Graviky Labs

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr4013549233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása