Zöldhullám

Felépítik a világ legnagyobb vízi seprűjét

Felépítik a világ legnagyobb vízi seprűjét

2015.05.30 zsoltmelinda

2016-ban állítják munkába a valaha legnagyobb vízi seprűt, amit 2013-ban talált fel egy akkor 19 éves fiatalember, Boyan Slat. A gigantikus méretű eszköz képes arra, hogy öt év alatt 7,25 millió tonna műanyag szemetet gyűjtsön össze az óceánok felszínéről.

tsushimacamera4_1k.jpg

Slat találmánya alapvetően egy tölcsérhez hasonlít: egy több részből álló rendszert lehorgonyoznak, és a vízen lebegő alkatrészek összegyűjtik és válogatják a fennakadt darabokat. Az eszköz gyakorlatilag bárhol a világon elhelyezhető, ahol úszó szemétsziget található.

tsushimacamera6_1k.jpg

A tölcsér sugarát az adott szemétsziget méretéhez kell igazítani, a szemét pedig a víz természetes áramlásával szépen belesodródik. A rendszer ezután szétválogatja a fennakadt dolgokat, a planktonokat például szabadon engedi, a műanyagokat összegyűjti újrahasznosításra. Itt merül fel a kérdés, hogy a rendszer ki tudja-e küszöbölni, hogy ártatlan élőlények pusztuljanak el. A technológiának fontos eleme, hogy nem hálót feszítenek ki, hanem afféle karokkal gyűjtik be a szemetet, azaz az állatok képesek elúszni a karok alatt, nem akadnak fenn a rendszeren.

A tervek szerint a hatalmas tölcsér 2016 tavaszán kezd először működni, egy Japán és Dél-Korea közti sziget, Cusima vizeit nézték ki a projekt elindításához.

Az előkészítés már zajlik, számos kutató dolgozik a helyszínen. Az eszköz 2 kilométer hosszú lesz, ami a valaha legnagyobb vízen lebegő szerkezet. A küldetését várhatóan két év alatt lesz képes teljesíteni, azaz megakadályozza, hogy egy nagy rakás szemét elérje Cusima partjait.  

 

via True Activist 

komment komment

innováció víz hulladék környezeti biztonság

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr267504756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása