Zöldhullám

Már nem szabad tovább halogatni

Már nem szabad tovább halogatni

2015.11.22 zsoltmelinda

4 teljesen egyértelmű ok, amiért keményen kell küzdeni a klímaváltozás ellen.

05-01-2015climate_change.jpg

A klímaváltozás káros hatásai leginkább szegényeket sújtják.

A csapadék mennyisége és a hőmérséklet viszonylag kis változásai jelentős nyomást gyakorolnak a társadalmakra és a kormányokra, akik ha nem képesek megfelelő válaszokat adni, az éhínséghez, járványokhoz, tömeges emigráláshoz és politikai instabilitáshoz vezethet. A világ minden régiójában a gazdagoké az a kiváltság, hogy megvédjék magukat, a szegények azok, akiknek nincsenek eszközeik. Így foglalta össze a lényeget Kerry Emmanuel, a Massachusetts Institute of Technology éghajlatkutatója.

 

A gazdasági növekedés támogatja a szegénység és a klímaváltozás elleni küzdelmet is.

Ha évente a globális GDP 1,5-2 százalékát energiahatékonysági és megújuló energia előállításhoz szükséges befektetésekre fordítanák, az elegendő lenne ahhoz, hogy a szén-dioxid-kibocsátás mértéke ne haladja meg azt a szintet, amivel az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint stabilizálni lehet az éghajlatot. Ezek a befektetések ráadásul teljes mértékben a gazdasági növekedést segítik, és növekednek a jövedelmek is.

Ha például India évente a GDP-je 2 százalékát megújuló energiás projektekbe fektetné, a szén-dioxid-kibocsátása meg tudna állni a jelenlegi szinten. Ez ugyanakkor 6 százalékos gazdasági növekedést is jelentene, az átlagos jövedelmek pedig 20 év alatt megháromszorozódnának.

 

A zöld gazdaság növekedése sok millió munkahelyet teremt.

A világ bármely pontján, bármilyen fejlettségű országra igaz az, hogy ha energiahatékonysági és alacsony kibocsátású, megújuló energiákra épülő beruházásokra költenek, legalább kétszer-háromszor annyi munkahelyet képesek teremteni, mintha fenntartják a létező fosszilis üzemanyagokra épülő infrastruktúrát. Ha ismét India példáját vesszük az évente 2 százalék GDP ráfordítással, az derül ki, hogy 20 év alatt kb. 10 millióval többel növekszik a munkahelyek száma ahhoz képest, mintha India fenntartaná a fosszilis üzemanyagokra épülő infrastruktúráját.

 

Az energiaelosztó-rendszerekbe új szereplők lépnek be.

A megújuló energia szektor növekedése új lehetőségeket nyit a tulajdoni viszonyokban is, elkezdhetnek belépni a piacra a kisebb méretű vállalkozások is. Párhuzamosan a háztartások saját energiaforrásokat állítanak be, így megszűnik a nagy rendszerektől való teljes függésük. A folyamat már a fejlettebb gazdaságú országokban elindult, például az Egyesült Államokban vagy Németországban egyre népszerűbb a lakosság körében a napenergia hasznosítása. Ez az eszköz azonban különösen a szegény országokban jelenthet majd hatalmas lehetőségeket, jelenleg Indiában a vidéki háztartások 40 százaléka nem tud rácsatlakozni az elektromosáram-hálózatra.      

 

via Grist.org 

komment komment

politika szegénység beruházás zöldgazdaság párizsi klímacsúcs

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr38096394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása