Zöldhullám

A kényszermigráció és a klímaváltozás jelentik a legnagyobb veszélyt a világgazdaságra

A kényszermigráció és a klímaváltozás jelentik a legnagyobb veszélyt a világgazdaságra

2016.01.17 zsoltmelinda

Az évtized legnagyobb globális gazdasági kihívása az lesz, hogy a világ mit tud kezdeni a klímaváltozással és a kényszermigrációval, derül ki a Globális kockázatok című tanulmányból.

A 750 szakértő megkérdezésével készült kutatás rendre a minden év januárjában zajló davosi Világgazdasági Fórum előtt jelenik meg, az idei a 11. a sorban. A klímaváltozás korábban is szerepelt a kockázatok listáján, de most a sor élére ugrott.

davos.jpg

Meghaladja a 60 milliót is azoknak az embereknek a száma, akik kénytelenek az otthonuktól távol élni, összehasonlításként ez a szám a második világháború után 40 millió volt. Csak tavaly egymillió ember érkezett Európába. A kényszermigránsok túlnyomó többsége Afrikából vagy a Közel-Keletről menekült el.  

A globális kockázatok egyre növekvő mértékben függenek össze egymással, ilyen a kényszermigráció, a klímaváltozás és a politikai instabilitás, mondta Margareta Drzeniek-Hanouz, a globális versenyképesség és kockázatok vezetője.

A klímaváltozás okozta szárazság és éhínség politikai konfliktusokhoz, majd kényszermigrációhoz vezetnek. Ennek az egyik példája Szíria, ahol a több évig tartó aszály és szárazság belső migrációt okozott, ezután kezdődtek zavargások, melyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy 2011-ben polgárháború robbant ki.

Számos tanulmány, így a G7-ek egy tavalyi kutatása is foglalkozott azzal, hogy a nem stabilan működő kormányok, politikai rendszerek képtelenek a klímaváltozás hatásaival megbirkózni. Kezelhetetlen feladatokat ró rájuk a nagy elosztórendszerek forrásainak kimerülése, a gazdaság megingása és a kényszermigráció.

A megoldás a zöld technológiák és infrastruktúrák fejlesztésében rejlik. Ezek valódi hatékonyságához azonban arra van szükség, hogy a kormányzatok és az üzleti szektor sokkal nagyobb mértékben vegyenek részt a zöld beruházások finanszírozásában.

 

via Financial Times

komment komment

klímaváltozás szegénység migráció zöldgazdaság Afrika Közel-Kelet társadalmi biztonság

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr568281462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása