Zöldhullám

Mit mond a tibeti buddhizmus a környezetvédelemről?

Mit mond a tibeti buddhizmus a környezetvédelemről?

2015.04.10 zsoltmelinda

„Ahol születtem, ott életteli közegként kezeltük és éltük meg a környezetünket, a hegyeket, a vízforrásokat szent helyeknek tartottuk” – fogalmazott Karmapa Ogyen Trinley Dorje a buddhizmusról és a környezetről szóló előadásában. A Karmapa a négy fő tibeti buddhista iskola közül az egyiknek feje, egyébként 29 éves, és a héten Connecticutban, a Yale Egyetemen vendégeskedett.

prayer_flags_on_everest_nepal_himalayas_nepal_china_tibet.jpg

A Karmapa azt reméli, hogy egyre többen veszik majd észre az emberek és a környezetük közti kapcsolódásokat. A környezet védelmét egyenesen morális kötelességnek nevezte.

Arról beszélt, hogy jellemzően érzünk valamiféle távolságot a környezetünktől, miközben ez valójában nem is létezik, a külső környezet nem igazi korlátokkal válik el tőlünk. Ahogy sikerül ezeket a képzeletbeli gátakat lerombolnunk, azonnal csökkenni kezd a távolság, és ezzel magunkénak érezzük a környezetet. „Be kell ismernünk, hogy a környezetünk hatással van ránk, ahogyan mi is hatással vagyunk a környezetünkre.”

Kifejtette, hogy az emberiség hatalmas károkat okozott, és hogy a spirituális és vallási vezetők rengeteget tudnak hatni ennek a folyamatnak a megállítására. Szerepük lehet abban is, hogy sokakat motiváljanak a környezet védelmére. Úgy fogalmazott, hogy a környezetvédelem nemcsak egy szemlélet, egy vélemény, nem is csak tudomány, hanem életmód. Megállapította, hogy csak akkor tudunk érdemben hozzájárulni a környezet védelméhez, és valóban tenni a rombolás ellen, ha teljes, napi szintű kapcsolatot alakítunk ki a környezetünkkel. 

Karmapa Ogyen Trinley Dorje Yale-en elhangzott előadása teljes terjedelmében:

 

 

via YaleNews

Disclaimer: a poszt apropóját a Karmapa Yale-en elhangzott beszédéről szóló beszámolók adták, a blognak nem célja, hogy állást foglaljon abban, hogyan viszonyulnak a különböző vallások a környezetvédelemhez.  

komment komment

vallás természet

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr967356844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása