Zöldhullám

Nincsenek is bringások

Nincsenek is bringások

2015.07.10 zsoltmelinda

„Nincsenek is bringások”

– hangzik el egy kerékpáros aktivista szájából, aki szerint ez az elnevezés kasztrendszert jelöl, ami valójában nem létezik, hiszen csak különböző közlekedési eszközök használatáról van szó. Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnökségi tagja volt a Tilos Rádió Civilizáció című műsorának vendége.

cyclists_at_red_2.jpg

Magyarország legnagyobb kerékpáros érdekvédő szakmai szervezetének célját a legrövidebben úgy foglalta össze: „az a lényeg, hogy a bicikli valós alternatíva legyen”.

Az ideális hierarchia a közlekedési eszközök között nem az, hogy az autó áll a lista élén, hanem inkább így néz ki valahogy: közösségi közlekedés, bringa, gyaloglás, az autó pedig csak a végén, a szükséges mértékben.

Halász Áron szerint Magyarországon már elég népszerű a kerékpározás, csak az infrastruktúrát kell javítani, hogy minél jobban érezzék magukat az emberek a biciklin. Elhangzott, hogy milyen megoldások, jó és rossz példák léteznek az ország különböző részein, és hogy milyen irány felé lenne célszerű tartani, miközben egyébként Magyarország biciklis szempontból Európa élvonalához tartozik. Ennek nem az az oka, hogy dübörögnek a fejlesztések, sokkal inkább a kisebb településeken a mai napig létező kerékpározási szokások.

Szó esett arról, hogy milyen folyamaton ment végig a hazai biciklis szubkultúra, ami ma már igazából nem is szubkultúra, és hogy miért van olyan sok szép bicikli a városban, hogyan ette be magát a divat a kerékpáros világba.

És például mi a helyzet a bubizással? Vagy mit tanultunk a németektől?

Hallgassa meg a teljes adást!

Online hallgatás>>

Letöltés>>

 

komment komment

közlekedés bicikli levegő urbánus

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr927616032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása