Zöldhullám

Jönnek a lebegő városok

Jönnek a lebegő városok

2017.12.27 Lord Green

A városok terjeszkedése egyre nagyobb problémákat jelent világszerte, így végül is logikus gondolat volt a víz felé indulni. Nem akárki szállt be a projektbe, az a Peter Thiel, aki egyebek mellett a PayPal alapítójaként lett milliárdos.

cim_4.jpg

Közel 10 évvel ezelőtt történt, hogy Peter Thiel részt vett egy alapítványi intézet létrehozásában, és a Seasteading Institute támogatásával megteremtette a lehetőségét a világ első vízen úszó városának. 

Ha minden jól megy (és eddig jól megy), 2020-ra az intézet 12 lebegő sziget építését tervezi Francia Polinézián, melyek otthonokat, éttermeket, irodákat, iskolákat és hoteleket ringatnak majd.

5_2.jpg

7.jpg

Az alapítók először szabályozatlan, libertárius utópiaként képzelték el a projektet. De azóta, ahogy Joe Quirk, az intézet elnöke nyilatkozta, a csapat jövőképe tovább fejlődött és a projektet a világszerte emelkedő tengerszinttel - amit majdnem 2 méterre jövendölnek a 21. század végére - való együttélés egyik lehetséges alternatívájaként fognak fel. 

Francia Polinézia 2017 elején adott engedélyt a Seasteading Institute-nak a tesztek megkezdésére. 

Az ambíciózus tervek 

„A kibertér és az űr között ott van a lehetősége annak is, hogy az óceánon telepedjünk le” – írta egy 2009-es esszéjében Peter Thiel. A lebegő városban a tervek szerint 250 ember él majd, a partra egy komppal juthatnak ki.

1_6.jpg

2_5.jpg

Vagy patkóalakban, vagy klaszterekben tervezik telepíteni az épületeket, szélturbinák és napelemek biztosítják majd az energiát. A vizet az óceánból nyerik. A vízben növényeket termesztenek és halakat tenyésztenek majd az élelmiszerellátás megoldására. 

A költségeket 60 millió dollárra saccolják és közösségi finanszírozást is terveznek kriptovalutával. Ha költségvetési támogatást is kapnának, szeretnék a projektet elérhető otthonok építésére kiterjeszteni. Az első elkészült házak persze luxusáron kelnek majd el.

3_4.jpg

4_2.jpg

(Fotó: Blue Frontiers)

komment komment

lakhatás Francia Polinézia Peter Thiel

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr7113526493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása