Zöldhullám

Az erdő a válasz az éhínségre

Az erdő a válasz az éhínségre

2015.06.05 zsoltmelinda

Az ENSZ adatai szerint ma a világon 805 millió ember éhezik, de az erdőkben megtalálható élővilág megoldást jelenthet számukra: ha az emberiség képes megfelelően kihasználni ezeket a forrásokat, óriásit léphetünk előre a globális élelmiszerbiztonság területén.

24-david-lazar-deep-forest.jpg

Arról már sok szó esett, hogy az erdők biztosítják a biológiai sokféleség (biodiverzitás) fennmaradását, és hogy nagyban hozzájárulnak a klímaváltozás káros hatásainak csökkentéséhez. Az viszont kevéssé ismert, hogy miként használhatóak éléskamraként, és hogy mi mindennel tudnak hozzájárulni ahhoz, hogy egyre többen jussanak kiegyensúlyozott étrendhez főként a gazdaságilag elmaradottabb térségekben, hiszen az éhezők legnagyobb része Ázsiában vagy Afrikában él. Az erdők már ma is minden 6. ember számára a megélhetést jelentik.

Az erdőkhöz köthető tudományos kutatásokkal foglalkozó ernyőszervezet, az International Union of Forest Research Organizations tanulmánya négy pontban foglalta össze, hogy az erdők hogyan hasznosíthatóak az élelmiszerbiztonság megteremtésére.

1. A fák számos terménye rendkívül gazdag vitaminokban, fehérjékben és egyéb tápanyagokban, amik elengedhetetlen részei a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. 

2. A vadhús, a hal és a rovarok is fontos források. A rovarokról azt kell tudni, hogy magas a zsír- és fehérjetartalmuk, a hernyókban pedig sok a vitamin és az ásványi anyag. Elsőre ez persze undorítónak hangzik, de vannak kultúrák, ahol ezeknek a nem kifejezetten esztétikus állatoknak a fogyasztása teljesen bevett dolog, Indonézia keleti részén például közkedveltek a lárvák.

3. Az erdő energiaforrásként is szolgál. A fejlődő országokban 2,4 milliárd ember használ valamilyen fa alapanyagot főzéshez és fűtéshez, Indiában és Nepálban a vidéki háztartásokra inkább ez a jellemző. A magas energiaárak miatt ez a közeli jövőben várhatóan nem fog változni. Az is fontos összefüggés, hogy az emberek minél egyszerűbben jutnak energiaforráshoz, annál változatosabban esznek, és jellemzően magasabb tápértékkel rendelkező ételeket tudnak fogyasztani.

4. A fák ökológia szolgáltatásokat is nyújtanak. Gondoljunk például a méhekre vagy más, beporzásért felelős élőlényekre, vagy akár a tápláléklánc más fontos lépcsőire.

 

via Ecologist 

komment komment

élelmiszerbiztonság biodiverzitás ENSZ

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr737519676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása