Zöldhullám

Tömegeket gyilkol a légszennyezés

Tömegeket gyilkol a légszennyezés

2016.02.14 zsoltmelinda

A légszennyezés alattomosan öl, évente 5,5 millió ember halálát okozza, derül ki az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) egy friss kutatásából.

who.jpg

A veszélyes kis részecskék elsősorban erőművekből, ipari termelésből, kipufogógázból, fa- és szénégetésből származnak, majd a tüdőbe jutva károsítják az egészséget. Globálisan a légszennyezés számít a negyedik legmagasabb egészségügyi rizikófaktornak, a környezeti károk közül pedig magasan a lista élén áll.

A kutatás világosan kimutatta, hogy a légszennyezés csökkentésével drasztikus javulást lehet elérni a lakosság egészségügyi állapotában.

Két ázsiai országban a legrosszabb a helyzet: 2013-ban 1,6 millió ember halálát okozta a légszennyezés, Indiában 1,4 millióét.

A fejlődő országok előtt áll a legtöbb feladat, de minden érintett társadalom számára a téma időzített bomba. Az egészségügyi hatások városlakók körében rövid távon is érzékelhetőek, de az egészségügyi ellátórendszerek nincsenek felkészülve a hosszú távú következményekre és a jellemzően orvosi ellátást és kórházi ágyat is igénylő kezelésekre, az asztmás betegekre, a szív- és érrendszeri panaszokra, illetve a potenciálisan egyre szélesebb körben előforduló demenciára sem.

 

via Independent     

komment komment

egészség légszennyezés urbánus fejlődő országok zöldhullám

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr68391126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása