Zöldhullám

Bringás szupersztráda Londonban

Bringás szupersztráda Londonban

2015.03.06 zsoltmelinda

Újabb, a biciklis közlekedés további fellendítését célzó ambiciózus tervvel rukkolt elő London: a már létező, magasvasút számára épített útvonalakat alakítanák át bringás szupersztrádává.

3024324-slide-p-foster-partnersfp477710.jpg

Fotó: Foster and Partners

Egy csaknem 30 kilométeres szakasz tartozna a fejlesztés első ütemébe, amire a város 900 millió fontot szánna, ez megközelíti a 400 milliárd forintot.

ubi.jpgLondon belvárosában csúcsforgalom idején a közlekedés 24 százalékát teszik ki a kerékpárosok, ami több százezer megtett utat jelent. Ezek az emberek egyébként is útnak indulnának, csak amúgy autóba ülnének, vagy a tömegközlekedést választanák.Ettől kezdve pedig ez már nemcsak a biciklisek ügye: minél többen ülnek biciklire, annál nagyobb mértékben csökken a forgalom, a levegőszennyezés, a tömegközlekedés túlterheltsége, így gyakorlatilag mindenkinek jelentősen javul az életminősége.

A terveket Norman Foster készítette, aki egyébként ugyanaz az építész, aki a London látképét erősen meghatározó híres uborka formájú épületet is tervezte.

A tervek szerint a teljes hálózat 220 kilométeres lenne, összesen 200 ponton lehetne becsatlakozni. Az úthálózat közvetlen környezetében jelenleg 6 millió ember él, akik közül 3 millió, ha kerékpárral indul dolgozni, a szupersztrádára lépéstől számítva 10 percen belül a munkahelyére érhet. A 10 útszakaszból álló hálózat óránként 12 ezer ember befogadására lenne alkalmas.  

Nem először kerül napirendre Londonban, hogy az utca szintje nem elegendő a városi közlekedők számára. Legutóbb a használaton kívüli metróalagutak jöttek szóba a biciklisek és a gyalogosok számára, ezek mellé további szolgáltatásokat is terveztek telepíteni. Helyet kapnának például a közbringás állomások, kávézók, valamint olyan speciális burkolatot használnának, ami képes a súrlódást elektromos árammá alakítani. Szóba került olyan is, hogy a Temze vizén lebeghetne lehorgonyozva egy bicikliút.

3036722-poster-p-1-this-floating-bike-path-in-the-thames-river-would-give-london-cyclists-a-car-free-commute.jpg

 

Itt nézegethet még szép képeket arról, hogy milyen építészeti megoldások boldogíthatják a városi biciklisek életét >>>> 

via CNNFoster and PartnersGuardian  

komment komment

közlekedés london bicikli zöldhullám

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldhullam.blog.hu/api/trackback/id/tr767246067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása